Lägg en miljard om året på investeringar för cykling! Då har Sverige chansen att ta en tätposition kring cyklandet som miljöstrategi. Cykeln kan väsentligt bidra till att bromsa klimatförändringar, och samtidigt göra den enskilda människan starkare, friskare och gladare. Det säger Klas Elm, ordförande i branschorganisationen Svensk Cykling.
Svenskarna måste cykla mer och oftare, och cykling måste bli ett prioriterat transportmedel om Sverige ska klara klimatmålet till 2050. Det visar en ny rapport från Avdelningen för miljöstrategisk analys vid KTH.
Vi välkomnar att cyklingen äntligen lyfts upp på agendan. Cykeln står inför ett enormt genombrott. Efter hundra år av anpassning till bilismen är det dags för cyklingen att få en huvudroll i trafikplaneringen. Nu gäller det att öka trycket på de folkvalda för att höja tempot, säger Klas Elm.
Men hittills har inte tillräckligt mycket hänt för att främja cyklandet. I det nationella
cykelprogrammet sattes målet att cykeltrafikens andel av alla resor fram till år 2010 skulle öka med en tredjedel. Den målsättningen är idag utom räckhåll. Andelen cykelresor har minskat från 12 till 9 procent istället för att öka till uppsatta målet 16 procent. Det är högst alarmerande.
Trots tydliga direktiv från riksdag och regering har Vägverket ignorerat detta ambitiösa och genomarbetade program, säger Klas Elm.
Det är alltså bråttom att ställa om den svenska trafikpolitiken. Svensk Cykling förordar att staten fördubblar takten på sina tänkta investeringar. Lägg en miljard per år under det kommande decenniet, istället för en halv miljard om året i 20 år, som verken föreslagit.
Svensk Cykling är också kritiska till att Vägverkets satsning inte inkluderar storstäderna.
För oss är det självklart att landets tre största städer går i täten för den nya tidens trafikplanering, säger Klas Elm.
Det finns städer och kommuner som gjort ambitiösa insatser för ökad cykling men i de flesta kommuner behandlas cyklingen fortfarande som ett hinder för biltrafiken, en fritidsaktivitet eller som något kul för barnen. Det är ett förlegat synsätt.
Pressmeddelande från: Svensk Cykling
Artikeln publicerad: 071117