Under nästa vecka startar ett test med bankkort på bussen. Då kan resenärerna betala sina områdesladdningar på Västtrafikkortet med det egna bankkortet. Syftet är att förare och resenärer på landsbygdslinjer ska slippa använda större summor pengar på bussen. Detta är första gången som tekniken testas i landsbygdstrafik.
Bankkortsbetalning är ett led i att minska kontanthanteringen på Västtrafiks fordon och därmed minska risken för hot- och våldssituationer för både resenärer och förare.
- Genom att betala med bankkorten minimeras hanteringen av pengar för både förare och för resenärer, som inte behöver ha kontanter för att kunna betala sin områdesladdning av Västtrafikkortet. Bankkortsbetalning kan även vara en bra lösning för de som bor på landsbygden och som har långt till våra försäljningsombud eller en bankomat, säger Maria Holmström, försäljningschef på Västtrafik.
900-linjerna
Testet omfattar samtliga fordon som går på linjerna 900, 901 och 902 mellan Tranemo, Ulricehamn och Falköping. Kortbetalning kan endast användas till att köpa områdesladdningar, t ex Flerkommunsladdningen eller Regionen Runt i 30 dagar.
Det testet bland annat ska visa är hur lång tid det tar att betala och vilken standard mottagningen håller. Kortmaskinen ska nämligen ha kontakt med banken via GPRS-systemet, vilket även många mobiltelefoner använder sig av.
- Faller testet väl ut kan vi komma att utvidga bankkortsbetalning till fler linjer, säger Maria Holmström.
Andra sätt att minska kontanthanteringen
Andra åtgärder för att minska kontanthanteringen ombord på Västtrafiks fordon är SMS-biljetter och autogiro. Autogirobetalning finns i Borås stadstrafik. Sms-biljetter finns på sex orter i Västra Götaland. Från augusti i år kan spårvagnsresenärerna inte längre köpa enkeltbiljett av föraren utan köper nu biljetter i mynautomaten ombord eller genom sms-betalning med mobilen. I framtiden kommer Västtrafik även att testa betalning via Internet.
Pressmeddelande från: Västtrafik
Artikeln publicerad: 071117