Nu kommer mobilt bredband till den lappländska fjällvärlden som tidigare inte har haft tillgång till internet. Tack vare ett nytt mobiltelefoniprojekt som drivs av Luleå Tekniska Universitet är det nu möjligt att bredbandssurfa trådlöst mitt i den lappländska fjällvärlden.
Under sommaren har både fjällvandrare och bofasta kunnat skicka foton och meddelanden till släkt och vänner genom ett så kallat "fördröjt" internet (DTN-Delayed Tolerant Network) vid fjällstationen i Staloloukta och Sirges sameby.
Det känns bra att ha medverkat till att våra samebyars områden snart har tillgång till internet, vilket gör det möjligt för dom som bor här att kunna betala räkningar, skicka e-post och beställa varor över nätet, säger Karin Kouljok (bilden) och Susanne Spiik, projektledare för Plattform Sirges i Sirges sameby.
Luleå Tekniska Universitet har tagit fram tekniken i projektet SNC-Sámi Network Connectivity medan Plattform Sirges tillfört brukarperspektivet. Sirges Sameby och Luleå Tekniska Universitet har även fått hjälp av Nordisk Mobiltelefon som har byggt en modern 3G-basstation i Ritsem som ger mobilt bredband i omkringliggande fjällvärld. Andra medverkande i projektet är Vattenfall, Fiskflyg, Badjelándda Laponia Turism, Vinnova samt N67Solar, som tillverkar och levererar solcellsmoduler till projektet.
Det finns ett stort behov av tillförlitliga kommunikationslösningar i glesbygd. Stora delar av Sverige har tidigare varit vita fläckar på kartan när det gäller täckning detta gäller i synnerhet Norrland. Med det här systemet får även vi som bor i norr eller i glesbygd en pålitlig tillgång till internet via mobilt bredband, säger Peder Ström, chef Kommunikationsnät på Vattenfall Eldistribution.
Med den nya 3G-teknologin öppnar Nordisk Mobiltelefon nya möjligheter för alla att kunna använda internet överallt. Det är fantastiskt roligt att kunna erbjuda mobilt bredband till samebyar, turistnäringen och annan näringsverksamhet i fjällvärlden, säger Rikard Slunga, VD för Nordisk Mobiltelefon.
Nordisk Mobiltelefon har idag Sveriges största 3G nät som täcker 90 procent av Sveriges yta. För närvarande byggs nätet ut och man räknar med att täcka in i stort sett hela Sverige. Fullt utbyggt kommer nätet att ha lika god täckning som det gamla NMT450-nätet.
Pressmeddelande från: Nordisk Mobiltelefon
Artikeln publicerad: 071009