På lördagen den 20 oktober 2007 ordnas en av Kinnekulle Hembygdsförenings återkommande fototräffar i Medelplana bygdegård. Temat för denna dag är bröllopsfotografier från förr och nu och naturligtvis så önskar föreningen få in nya bilder för dokumentation. Föreningens bildarkiv som ständigt växer kommer även att finns med på träffen och förhoppningen är att denna mötesplats skall bidra till att bildarkivet skall kompletteras med information om människor, byggnader mm som finns på bilderna.
Gerda och Viktor från Västerplana
Gerda föddes på Storebacken i Västerplana år 1885 och var dotter till handlare Sofie Lundberg och tusenkonstnär Alfred Lundberg. Sofie börja sin verksamhet som handlare genom att baka brödkakor i hemmet och sålde för 2 öre per styck, efterfrågan blev stor och när de senare flyttade till sitt nya hus på Storebacken utökades varusortimentet. Då kvinnor på den tiden var omyndiga var fick Alfred ge Sofie tillstånd att bedriva handel, trots att han inte skötte något i handelsboden. Alfred dog år 1900 bara 46 år gammal, Sofie blev ensam med sina två döttrar Hildur och Gerda och tillsammans skötte de affären. Hildur som var 8 år äldre än Gerda gifte sig, lämnade Västerplana och kvar blev Gerda med sin mor i handelsboden.
Grannpojken Viktor Gustavsson född 1884 kom med sina föräldrar och syskon till Västerplana i början av 1900-talet från Örslösa. Familjen blev kallad till byn av "Rikeman" Johan Andersson och hans hustru Johanna, hon var moster till familjen Gustavsson. Paret Andersson hade byggt sig ett nytt hus Nedre Storegården och Storegården behövde en ny brukare, detta blev familjens nya uppgift i Västerplana.
Det var inte konstigt att Viktor i Storegården fattade tycke för den vackra Gerda i affären och år 1912 gifte de sig. Paret Gustavsson bodde i Storegården tillsammans med Viktors bror Hilmer och hustru Hildegard, brodern och frun flyttade sedan från Västerplana och kvar blev Viktor och Gerda med sina barn.
Handelsboden drevs av Sofie till år 1922, därefter köpte Viktor den och sålde vidare till J.W Apelqvist, handlaren i Råbäck.
Viktor och Gerda blev kvar på gården och när dess ägare Johan Andersson och hustrun Johanna i Nedre Storegården inte längre fanns i livet, auktionerades fastigheten ut då det inte fanns några bröstarvingar. Viktor lade bud på gården men Klingspor bjöd över och Viktor uppmanades av förvaltaren att sluta bjuda och som kompensation skulle han få fortsätta och arrendera gården. Tillsammans fick Viktor och Gerda åtta barn, år 1938 dog Viktor och Gerda blev ensam med sina barn. De äldsta sönerna blev de som tog ett stort ansvar för att fortsätta bruka gården.
Av de åtta barnen lämnade sex gården och sönerna Allan och Sven blev kvar, Allan var den av syskonen som blev sist kvar och före julen 1999 slutade hans liv - Gården sköttes av familjen i nästan ett helt sekel när epoken slutade.
Detta var ett levnadsöde och säkert finns det flera som har en berättelse att bevara - berättelser om livet är de som är bäst och som vi människor har lättast att relatera till. Säkert finns det många öden och händelser värda att dokumentera innan de försvinner från jordelivet, därför uppmanar föreningen att du som besöker fototräffen på lördag ta med dig fotografier, nedtecknade uppgifter och annan information.
I samband med fototräffen finns även möjlighet för besökarna att som tidigare att sitta ner över kaffe med dopp.