Ekhage i det nya reservatet Djurgården på Kinnekulle
Länsstyrelsen i Västra Götalands län har fattat beslut om ytterligare sju naturreservat på Kinnekulle. De kan fogas till de åtta naturreservat på Kinnekulle som Länsstyrelsen fattade beslut om i augusti i år. Bildandet av naturreservaten är en del av LIFE-projektet Platåberget Kinnekulle restaurering och bevarande Projektet som är delfinansierat av EU-fonden LIFE-natur startade 2002 och avslutas den sista september 2007.
Bestorp (125 hektar), Skagen (93 har), Djurgården( 100 har), Stora Salen (29 har), Törnsäter (65 har), Hönsäters sjöskog (26 har) och Munkängarna (76 har) är namnen på de sju naturreservaten. Munkängarna är visserligen naturreservat sedan tidigare men har nu blivit betydligt större. Inom naturreservaten hittar man det mesta Kinnekulle har att erbjuda av rik natur och det vill inte säga lite.
Här finns betesmarker med gamla grova ekar, almar och askar som är ett paradis för allahanda svampar och insekter. Här finns öppna gräsmarker där gullvivor, orkidéer, darrgräs och brudbröd delar på utrymmet. I de mäktiga ädellövskogarna breder ramslöken och gulsippan ut sina mattor om våren. Klevkanterna bildar dramatiska stup och rauklika bildningar där träden klänger sig fast i branterna. I de fuktiga lövsumpskogarna finns gott om död ved för den mindre hackspetten och i de slutna barrskogarna trivs spillkråkan. Från Stora Salen på Kinnekulles topp har man en fantastisk utsikt över Vänern.
- En mängd mycket ovanliga svampar, insekter, växter och fåglar trivs i dessa naturreservat och det ska de nu kunna fortsätta att göra. Stora områden hade vuxit igen och de vidkroniga lövträden hade försvunnit i ungskogen men med hjälp av pengar från EU-fonden Life-natur har Länsstyrelsen kunnat genomföra röjningar och stängslingar av stora områden säger Maria Thordarson på Länsstyrelsens naturvårdsenhet.
- Markägare och brukare står nu för skötseln av dessa marker och kor och får ser till att de inte åter växer igen.
Men naturresevaten är inte bara till för växterna och djuren. De är värda ett besök under alla årstider. De rymmer en mycket omväxlande natur att upptäcka eller bara njuta av.
Pressmeddelande från: Länsstyrelsen
Artikeln publicerad: 070920xx