För omkring tre år sedan funderade Stefan Johansson, välkänd krögare i Forshem, på att försöka sätta samman och ge ut en liten enkel receptbok med ett urval av alla de recept som han samlat på sig under åren. Han pratade om detta med filmaren Stefan Jarl, som några år tidigare gjort filmen "Gästgivaregår´n" och efter hand utvecklades ett samarbete och planer på att göra en större och fylligare bok.
I dagarna anlände den första leveransen med boken som kom att kallas "På Gästgivarens vis" till Gästgivaregården i Forshem, med en första upplaga på 2500 böcker. I bokens 256 sidor finns omkring 200 fotografier tagna av Stefan Jarl och ett 100 tal recept, dessutom medföljer en DVD med filmen "Gästgivaregår´n".
Stefan och Stefan har nästan dagligen levt med boken under två års tid och haft en ständig kontakt i smått och stort som berört bokens tillkomst. Stefan Jarl har tagit mängder av bilder, - Jag slutade räkna vid 3000, säger han. Alla bilder är tagna på gammalt hedligt vis med film, inga digitalbilder här inte. Och att Jarl är en av landets ledande dokumentärfilmare återspeglas även i bokens bilder då de oftast har ett berättande budskap eller en beskrivande stämning i stället för rena matbilder som är brukligt i dessa sammanhang, detta höjer boken över mängden. Tillsammans med Joakim Jalin har han även arbetat fram layouten till boken som nu ges ut av Hjalmarson & Högbergs Förlag.
Ett samarbete med Stefan Jarl gav naturligtvis "Gästgivaren" helt andra möjligheter att ge ut en sådan här bok än att ha försökt sig på detta på egen hand, då Jarl genom sitt mångåriga filmande etablerat åtskilliga och värdefulla kontakter.
Det blev ingen kokbok i ordets rätta bemärkelse, sådan finns det 13 på dussinet, utan snarare en upplevelse- och inspirationsbok med recept och finstämda bilder. En kärleksförklaring till hembygen i både mat, natur och historia. Boken placerar in maten i ett sammanhang, ger den historia och bakgrund och är delvis uppbyggd på årstidernas skiftningar, inte helt olikt handlingen i filmen "Gästgivaregår´n". När väl innehållet tillslut tagit form under två år tillbringade Stefan Johansson en tid på Mallorca och Torsö för att i lugn och ro kunna skriva sina kapitel i boken, ett urval av dessa är "Gästgivaregården - lite historia och matfilosofi", "De lokala leverantörerna", "Det doftar vitlök banne mig" och "Julbord på rätt sätt". Kapitel skrivna av Stefan Jarl är bl.a. "Naturens hämnd - en kritisk betraktelse" och "Kalvdans till en indian".
Stefan Johanssons kärlek till det lokala och närproducerade syns väl i hans texter och även passionen för det historiska och traditionella, boken andas verkligen bygderomantik i positiva ordalag. Det som kanske saknas och skulle höja innehållet ytterligare en aning är ett litet urval av den uppsjö av komiska historier som alla som känner "Gästgivarn" vet att han har på lager.
Inte heller att förglömma är ju bokens ursprungliga inriktning, recepten. Här får man en djupdykning i Gästgiveriets olika delikatesser som så många avnjutit med välbehag. Här hittar vi lokalt inspirerade maträtter på fisk och vilt och på vad skogen erbjuder men även recept på bröd, soppor, inläggningar och efterrätter. Allt väl beskrivet och ofta med en kort historia om själva rätten.
Boken tjänar gott som tidsdokumentär i ord och bild men kanske främst som inspirationskälla för egna kulinariska övningar i köket. En annorlunda kokbok på Gästgivarens eget vis.