Tredje torsdagen i augusti sprider sig en alldeles speciell doft runt om i landet. Det är surströmmingspremiär! I Norra Sverige är detta en speciell högtid men visst finns det entusiaster över hela landet. Ca 650 ton surströmming kommer vi att sätta i oss i år!
Råvaran till surströmming fiskas på försommaren. Den saltas lätt och ställs för att jäsa i 12-18 graders värme i 4-8 veckor. Därefter packas surströmmingen för hand i burkar och ställs i kylrum.
En del tar bara bort gälarna och låter resten av strömmingen jäsa i laken. Andra rensar strömmingen från huvud och tarm medan ytterligare några filear strömmingen innan jäsning. De riktiga kännarna menar att strömmingen måste vara hel för att få den rätta smaken, men skall man vinna nya anhängare kan filead surströmming vara en väg att gå. Att syra fisk är en tradition som går långt tillbaka i tiden. Innan vi hade möjlighet att hålla livsmedel kallt var vi beroende av att kunna konservera vår mat på olika sätt. Salt användes med framgång men tillgången på salt varierade. Att syra kött och fisk var då ett alternativ. Det finns dokumentation som visar att vi tillverkade surströmming redan på 1500-talet. Idag är det inte längre behovet av att lagra livsmedel som gör att vi saltar, torkar, röker eller gravar, utan det är de speciella smaker som uppstår vid olika typer av beredning som vi eftersträvar. Surströmming är minst sagt kontroversiellt. Antingen älskar man det eller så flyr man helst då konservburkarna börjar pysa runt om i landet!
Hur som helst kan det vara spännande att göra sig en egen uppfattning. Med goda tillbehör är det fantastiskt gott. Det tycker i alla fall surströmmingsälskarna!
Recept från Lilla Ulvö Salteri; Klassisk Surströmmingsklämma
Hårt eller mjukt tunnbröd med smör
Kokt potatis.
Surströmming.
Finhackad lök (röd, gul eller purjo)
Övriga tillbehör: gräddfil, crème fraiche, tomat, dill, lingon, osv
Smöra tunnbrödet. Skiva potatisen tunt och lägg på brödet. Skär små bitar av den fileade surströmmingen och sprid ut i den mängd som din smak kräver. Toppa med lök. Tillsätt övriga tillbehör efter tycke och smak.
Pressmeddelande från: Svensk Fisk
Artikeln publicerad: 070816