Västtrafiks test av sms-biljetter i Göteborg, Borås, Uddevalla, Skövde, Trollhättan, Vänersborg och Tvåstad har fått ett positivt mottagande av resenärerna. Tre av fyra tycker att det är smidigt och enkelt att betala sin resa med ett sms när man saknar kontanter. Det visar en undersökning som Västtrafik har gjort i Göteborg, Uddevalla och Borås.
De senaste veckorna har mer än var femte enkelbiljett betalats med ett sms i Göteborg. Det som resenärerna är mest nöjda med är att sms-biljetten är ett smidigt och enkelt sätt att betala sin resa.
- Att göra betalningen enklare har varit en viktig del i arbetet med att ta fram ett nytt betalsätt. Nu får vi bekräftat att resenärerna tycker att det är enkelt att resa med sms-biljett, säger Västtrafiks försäljningschef Maria Holmström.
De resenärer som idag väljer sms som betalmedel gör det eftersom man upplever att det är ett bra alternativ när man saknar kontanter. Hela 76 procent av de tillfrågade kommer sannolikt att fortsätta betala sin kontantresa med ett sms. De egenskaper som resenärerna värdesätter när de köper sms-biljett är att den ska vara säker vid biljettkontroll, enkel att beställa, att rätt belopp dras samt att instruktionerna är tydliga. Priset är det man värdesätter minst. Undersökningen visar även att de resenärer som idag inte betalar sin resa med ett sms och som inte kan tänka sig att göra det uppger att det beror på att man känner sig osäker och vill ha mer information om tjänsten eller att man saknar mobiltelefon och tycker att det är lättare att använda andra betalningssätt.
För att förbättra sms-tjänsten vill resenärerna ha mer information om hur man gör och om tjänstens säkerhet, exempelvis vad som händer vid en biljettkontroll om mobiltelefonen krånglar eller batteriet har lagt av. I undersökningen framkom även önskemål om att kunna betala resan med ett sms vid resa över kommungräns.
Vi arbetar kontinuerligt med att utveckla sms-biljetten och se över vilka möjligheter som finns, där bland annat resor över kommungräns är en del samt att förbättra informationen, säger Maria Holmström.
Undersökningen genomfördes under våren i Göteborg, Uddevalla och Borås. Totalt genomfördes 565 telefonintervjuer med resenärer i olika åldrar, både kvinnor och män. Både bland resenärer som betalar sin resa med ett sms och bland resenärer som väljer andra betalsätt.
I Göteborg har det sålts 195 000 sms-biljetter sedan årsskiftet, vilket motsvarar 14 procent av alla enkelbiljetter som säljs i Göteborg. I Borås är motsvarande siffra 2 800 sms-biljetter och det innebär 1,5 procent av enkelbiljetterna i Borås. I Uddevalla har det sålts 2 000 sms-biljetter vilket motsvarar 4,5 procent av enkelbiljettförsäljningen i Uddevalla.
Pressmeddelande från: Västtrafik
Artikeln publicerad: 070703