- Lagen om offentlig upphandling, LOU, som hindrar barn från att få svensk mat i skolbespisningen måste ändras! Statsrådet Mats Odell måste ta itu med frågan och se över lagen så att offentliga Sverige, så som skolor och äldreboenden kan servera både våra barn och äldre mat som är framtagen enligt de regler svenska bönder följer.
Det sa Cecilia Widegren (m), riksdagsledamot från Skaraborg i samband med att hon i dag, tisdag, ställde en fråga till statsrådet Mats Odell (kd) vad han avser göra för att möjliggöra för offentliga myndigheter att ställa krav på att de livsmedel de upphandlar framställts enligt de riktlinjer och regler som svenska jordbrukare följer.
- Dagens otydliga upphandlingsregler måste bort så att svenska kommuner och landsting kan börja köpa in livsmedel som producerats enligt de krav som svenska lantbrukare arbetar efter. Krav som kommunerna själva har i uppdrag att kontrollera att lantbrukarna följer men som de inte får ställa vi sin egen upphandling. Mycket märkligt!
- Sverige ställer höga krav på svenskt djurskydd. Det är viktigt eftersom det bidrar till god djuromsorg, kvalitet och livsmedelssäkerhet. Men det snedvrider också konkurrensen gentemot utländska uppfödare genom att svenska produkter blir för dyra för kommunerna och landsting så de tvingas köpa utländskt istället, avslutar Widegren (m)
Frågan till statsrådet Mats Odell
Svenska bönders mat på skolelevernas bord
Sverige ställer höga krav på svenskt djurskydd. Det är viktigt eftersom det bidrar till god djuromsorg, kvalitet och livsmedelssäkerhet. Men det snedvrider också konkurrensen gentemot utländska uppfödare genom att svenska produkter blir dyrare.
Tyvärr kan inte det offentliga Sverige upphandla svenskt. Sveriges kommuner och landsting kan inte ställa samma krav i upphandlingen på att skolelevernas mat skall ha samma krav som man ställer på bönderna i närområdet vad gäller svensk djurskyddslagstiftning. Svenska leverantörer har därmed sämre konkurrensvillkor när det offentliga upphandlar. Samtidigt förlorar till exempel kommunen möjligheten att erbjuda svenskproducerad mat från närområdet till skolor, äldreboenden, förskolor m m, samtidigt som kommunens tillsyn kräver att uppfödare i kommunen följer svensk lagstiftning. Ex. En bonddotter från Varaslätten får inte familjens fläskkött i skolan i Vara kommun för att kommunen i upphandlingen inte kan kräva det.
Det borde vara en självklarhet att kommuner och landstingnär de upphandlar varor och tjänster köper in sådant produkter som framställts enligt den svenska lagstiftningen.
Men enligt ansvariga för upphandling får inte ställa långtgående krav som diskriminerar vissa leverantörer inom EU, till exempel svenska ägg, eftersom lagen om offentlig upphandling inte tillåter det. Det är en uppfattning som stöds av sakkunniga på Sveriges Kommuner och Landsting samt Nämnden för offentlig upphandling. Kommunens bönder ska följa svensk djurskyddslag, men kommunen behöver inte upphandla enligt svensk lagstiftning. Exempelvis upphandlade jämtländska kommuner och tvingades köpa in de billigare finska äggen, eftersom de inte kunde ställa krav på livsmedel som framställts enligt svensk lag.
Vilka åtgärder avser statsrådet Odell vidta för att se över lagen om offentlig upphandling så att innebörd och formuleringar möjliggör för offentliga myndigheter att ställa krav om att de livsmedel de upphandlar framställts enligt de riktlinjer och regler som svenska jordbrukare följer?
Cecilia Widegren (m)
riksdagsledamot Skaraborg
Pressmeddelande från: Moderaterna i Riksdagen
Artikeln publicerad: 070703