Miljön är den stora vinnaren. Det visar statistik från vägtrafikregistret över antalet skrotningar. Hittills under år 2007 har över 160 000 bilar lämnats in för skrotning. Det är nästan en fördubbling jämfört med motsvarande period under år 2006.
Skrotningen av gamla bilar under år 2007 är en miljömässig succé, konstaterar Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö. Varje gammal bil som försvinner från trafiken innebär en vinst för miljön. De bilägare som valt att skrota sin bil har på ett förnämligt sätt bidragit till att minska luftföroreningar och utsläpp.
Den 1 juni 2007 infördes ett producentansvar för bilar. Det innebär att bilproducenterna tog över ansvaret för skrotning av bilar. Den svenska fordonsparken har länge tillhört de äldsta i Europa och skrotningen har varit förhållandevis låg. I och med införandet av producent-ansvaret beslutades att kvarvarande medel i bilskrotningsfonden från den 1 juni 2007 skulle användas som ersättning till bilägare för skrotade bilar av årsmodell 1988 eller äldre och som inte var avställda den 31 augusti 2006. Skrotningsersättningen bestämdes till 4 000 kronor per skrotad bil.
Gensvaret från bilägarna var mycket stort. Antalet skrotningar började stiga kraftigt redan under hösten 2006. Under maj månad 2007 skrotades nära 60 000 bilar nästan tre gånger så många som under maj 2006.
Många som har haft gamla bilar stående passade på att skrota dem under våren 2007 innan den gamla skrotningspremien på mellan 700 och 1 700 kronor upphörde, kommenterar Vägverkets fordonsexpert Kjell-Åke Sjödin.
När den nya ersättningen på 4 000 kronor trädde i kraft den 1 juni 2007 blev anstormningen omfattande. Under fyra dagar (fredagen den 1 junimåndagen den 4 juni) kom det in så pass många anmälningar att Vägverket bedömde att fondens medel i stort sett var förbrukade. Merparten av skrotningsersättningarna för dessa dagar har redan betalats ut.
Vi har bestämt att betala ut skrotningsersättningar även för bilar där anmälan har kommit in till oss tisdagen den 5 juni säger Kjell-Åke Sjödin. Skrotningsersättningarna betalas ut i tur och ordning efter anmälans ankomst till Vägverkets enhet Trafikregistret i Örebro tills pengarna i fonden tar slut. Fortfarande kommer det in lite pengar till fonden. Vi kommer i höst att göra en ny avstämning och om det finns pengar kvar kommer vi att betala ut ytterligare bilskrotningsersättningar i tur och ordning.
Det intensiva skrotandet av bilar hittills under 2007 påskyndar föryngringen av den svenska fordonsparken, sammanfattar Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö. Äldre och mer miljöfarliga bilar försvinner och ersätts med bilar med betydligt bättre miljöegenskaper. Jag vill också passa på att framhålla kampanjen Håll Sverige Rent som under 7 år samlat in nära 130 000 skrotbilar en insats som finansierats via bilskrotningsfonden och som medfört viktiga miljövinster.
Flest skrotade bilar i Västra Götalands län
Statistik över antal skrotade fordon per län finns tillgänglig i pressrummet på Vägverkets webbplats http://www.vv.se/templates/page3____1800.aspx