Bilbältesanvändningen har ökat väsentligt de senaste åren det visar NTFs årliga mätningar.
- Det är väldigt positivt, säger Nils Petter Gregersen, NTFs trafiksäkerhetschef. Möjligheten att överleva en olycka är 50 procent större med bälte, jämfört med att inte använda det.
NTF har sedan 2002 valt att göra bältesmätningar i tätorterna, där användningen har varit lägre jämfört med situationen på landsvägen. Människor har svårt att förstå att bältets skyddande egenskaper har betydelse även i låga farter.
Vid varje mätning görs runt 150 000 observationer om förare och framsätespassagerare använder bilbälte. 31 kommuner har varit med vid samtliga mätningar sedan 2002, men för att få ett statistiskt mer säkerställt resultat väljer vi att redovisa resultatet från 2004 och framåt då kan vi jämföra utvecklingen i 118 kommuner, som varit med vid varje mättillfälle.
Diagrammet visar utvecklingen av NTF:s bilbältesmätningar i 118 kommuner sedan september 2004. Klicka på bilden för att se ett större diagram.
Som regel sker mätningarna i anslutning till andra aktiviteter som genomförs av polisen, Vägverket och NTF. Dessa kan till exempel vara en intensivare övervakning, information och dialog med medborgarna.
- Vi vet att samverkande insatser får positiva effekter och det har naturligtvis påverkat resultatet, säger Nils Petter Gregersen.
I september 2004 låg användningen totalt sett på 82 procent, i dag är den sex procentenheter högre. Beräkningar visar att enbart den förändringen räddat livet på 10-15 människor.
Två andra faktorer har sannolikt också bidragit till den positiva utvecklingen:
* Bötesbeloppet för brott mot bälteslagen har ökat vid två tillfällen från 2002 från 300 kr till i dag 1 500 kr.
* Allt fler nya bilar är utrustade med bältepåminnare. Undersökningar från Folksam visar att användningen i bilar med bältespåminnare ligger på 99 procent.
Fakta/Bälteslagen
Lagen om obligatoriskt bälte i framsätet har funnits sedan 1975. Den kompletterades med lag för baksätet 1986. Totalt beräknas bälteslagen ha räddat 5000 liv bara i Sverige.