Den 1 juni 2007 införs nya regler vid skrotning av bilar. Det gamla skrotningssystemet med skrotpremier avskaffas och ersätts med ett utökat ansvar för landets bilproducenter. Bilskrotningsfonden avskaffas och fondens tillgångar, som i dagsläget uppgår till 120 miljoner kronor, betalas ut som ersättning till den som skrotar sin äldre bil. Ersättningen är 4 000 kronor per bil och kommer att betalas ut så länge pengarna räcker.
Hur långt pengarna räcker vet vi inte idag. Det beror på intresset, men det verkar vara stort säger Kjell-Åke Sjödin, fordonsexpert på Vägverkets trafikregister. Vi kommer att betala ut i tur och ordning och så länge det finns pengar kvar i fonden.
Skrotningsersättningen, som börjar betalas ut nästa vecka, betalas inte ut generellt för alla bilar utan vissa krav måste uppfyllas, se faktaruta.
Äldre bilar utan katalysator står för en oproportionerligt stor del av utsläppen från trafiken. Genom skrotningsersättningen kan vi få bort ett stort antal sådana fordon och därmed minska utsläppen av miljöskadliga ämnen, säger Helen Lindqvist, handläggare på Naturvårdsverket.
Bilskrotningsfondens avskaffande och skrotningsersättningen är egentligen en bieffekt av ett utökat producentansvar inom fordonsområdet. Det innebär att fordonsägare har rätt att utan kostnad lämna in sin bil för skrotning och att landets bilproducenter, dvs. fordonstillverkare och yrkesmässiga importörer, ansvarar för att bilen skrotas på ett riktigt sätt. För att ta hand om detta har producenterna via ett nätverk byggt upp ett system med mottagningsställen i Sverige. Arbetet har koordinerats via branschorganisationen BIL Sweden.
Vi ser positivt på det nya producentansvaret. Det är rimligt att producenten säkerställer att bilägaren inte behöver betala för att lämna sin uttjänta bil, förutsatt att den lämnas till mottagningssystemet, säger Karin Kvist, miljöansvarig på BIL Sweden.
Faktaruta
Producentansvar = Kostnadsfri inlämning
En fordonsägare har från den 1 juni 2007 rätt att kostnadsfritt* lämna in sitt uttjänta fordon för skrotning till en bilproducent. Producenterna ansvarar för att upprätta ett system med mottagningsställen dvs. platser där fordon kan lämnas för skrotning. Mottagningsställena ska tillsammans ha god geografisk täckning och ge god tillgänglighet för alla som vill skrota sina bilar. Systemet behöver dock inte vara fullt utbyggt förrän 1 juni 2008.
Platser där man kostnadsfritt kan lämna sitt fordon för skrotning kommer att vara auktoriserade bilskrotare som träffat avtal med bilproducenterna. Information om vilka bilskrotare som ingår finns på BIL Swedens webbplats www.bilsweden.se.
Det kommer även i fortsättningen att vara möjligt att lämna fordon direkt till fristående auktoriserade bilskrotare som inte är anslutna till producenternas nätverk. De är dock inte tvungna att ta emot fordonet kostnadsfritt. Information om auktoriserade bilskrotare finns på www.sbrservice.se.
*Om fordonet saknar väsentliga delar, t ex motor eller växellåda, får en avgift tas ut.
Bilskrotningsfonden
Fond som förvaltat det tidigare systemet med utbetalda premier vid skrotning. Fonden finansierades via skrotningsavgifter som betalades in i samband med nyregistrering av fordon. I nuläget innehåller fonden 120 miljoner kronor.
Skrotningsersättning
Utbetalning på 4 000 kronor till den som skrotar ett fordon efter den 1 juni 2007. Fordonet måste uppfylla följande krav:
Fordonet ska vara en personbil, lätt lastbil eller lätt buss (totalvikt under 3 500 kg).
Fordonet ska vara av årsmodell/fordonsår 1988 eller tidigare.
Fordonet ska ha varit i trafik den 31 augusti 2006.
Utbetalning av skrotningsersättning sker så länge det finns pengar kvar i bilskrotningsfonden.