Fler biljettkontrollanter, fler civila kontroller och hållplatskontroller. Det är några av förslagen i det åtgärdsprogram som ska höja betalningsmoralen i kollektivtrafiken. Fuskåkningen kostar Västtrafik 50 miljoner kronor om året. Pengar som skulle räcka till att köra ytterligare en spårvagnslinje i Göteborg i ett helt år.
Åtgärdsprogram i fem punkter
För att möta det behov som finns idag när det gäller antalet biljettkontroller i kollektivtrafiken, har ett åtgärdsprogram tagits fram. En nyanställning av fem stycken kontrollanter är redan beslutad och rekrytering pågår. Programmet innebär även att fler kontroller än idag ska utföras av civilklädda kontrollanter, att fler kontroller ska genomföras på bussarna, samt att Västtrafik ska informera mer om biljettkontrollerna. Riktade insatser kommer också att genomföras cirka tre till fem gånger om året för att komma tillrätta med fuskåkningen, som kostar Västtrafik cirka femtio miljoner kronor om året. Något som drabbar övriga resenärer genom till exempel prishöjningar och färre turer.
Hållplatskontroll, som är en riktad insats, kommer att gå till på följande sätt: Ett större antal kontrollanter kommer att gå ombord vid en hållplats och sedan snabbt kontrollera samtliga resenärers biljetter och kort, innan någon går av eller på vagnen. De resenärer som inte har giltig biljett får gå av vagnen och tilläggsavgift skrivs ut på hållplatsen. Ett par ordningsvakter kommer att finnas på plats för att hjälpa kontrollanterna vid behov. De hållplatser som har valts ut för dessa kontroller är bland andra: Botaniska Trädgården, Frihamnen, Gamlestadstorget, Munkebäckstorget och Varbergsgatan. Hållplatskontrollerna kommer till att börja med att utföras efter rusningstid på morgon och eftermiddag under vardagar med start till hösten.
Allt fler turer har lett till glesare kontroller
Efter Västtrafiks senaste upphandling av biljettkontrollen i Göteborg, som utförs av Göteborgs Spårvägar, har kollektivtrafiken förändrats både i omfattning och till karaktären. Antalet turer har utökats, vilket innebär att en allt mindre andel av trafiken faktiskt kontrolleras. Det finns även svårigheter när det gäller att få fram underlag för den verkliga fuskåkningen, då resenärer som inte betalat för sin resa snabbt kliver av fordonet då kontrollanterna går ombord. Detta är bakgrunden till åtgärdsprogrammet som beslutades i Västtrafiks styrelse den 29 maj. Biljettkontroller genomförs även i övriga Västra Götaland, men där är omfattningen av fuskåkningen mycket mindre, eftersom resenärerna kliver på via framdörren där föraren ser till att alla betalar för resan.
Pressmeddelande från: Västtrafik
Artikeln publicerad: 070531