Sveriges nya uttagsautomater ska bli mer kända bland svenskarna. Kontanten har varit igång i ett och ett halvt år. Nu finns 150 automater i drift. Före årets slut kommer man att ha 400, vilket är fler än SEB och Handelsbanken. En utmaning är att allmänheten ska känna sig lika bekväma med Kontanten som med Minuten och Bankomat. Kontanten börjar därför nästa vecka sin reklamsatsning. Först ut är en kampanj på storstadsbussar. Ledbussarnas dragspel kommer att öppna sig och stänga sig som en plånbok. Syftet är att öka kännedom, minska osäkerhet och att driva trafik till automaterna.
En del kan känna sig osäkra för att Kontanten är ett nytt fenomen och undrar över om det kostar något eller om det är säkert. Med reklamkampanjerna ska vi försöka radera ut den osäkerheten, säger Patrik Severgårdh, marknadschef på Kontanten.
Försommarens kampanj kommer att följas upp i höst med promotions, bättre skyltmaterial i butik, lokala events samt eventuellt fler bussar i andra städer eller andra innovativa marknadskampanjer.
Folk vet exakt var de har sina favoritautomater. Nu vill vi få in i medvetandet att kunder även ska hålla ögonen öppna för våra orangea automater, både befintliga och nya. När man väl börjar ta ut kontanter hos oss fortsätter man, säger Patrik Severgårdh.
Många känner redan till Kontanten. I en varumärkesundersökning som genomfördes av Synovate Temo under våren uppger 36 procent att man känner till de orangea automaterna. I Stockholm är kännedomen 44 procent.
Våra användare uppskattar mest den ökade tillgängligheten till kontanter, 91 procent uppger det i vår kundundersökning. Var fjärde stockholmare och göteborgare har redan prövat våra automater, säger Patrik.
Sverige har minst antal uttagsautomater per capita i västeuropa. Det har öppnat upp för Kontanten att öka tillgängligheten. Tidigare i år tillfördes Kontanten 62 miljoner i riskkapital för att fortsätta expansionen i Sverige och även ta konceptet utomlands.
Om kontantuttag
- Genomsnittsuttaget för svenskar är 850 kr, för Kontanten-kunder är genomsnittsuttaget 550 kr
- Genomsnittssvensken tar ut pengar en gång i veckan
- 30-39-åringar är flitigast på att ta ut kontanter, 10 procent tar ut kontanter flera gånger per vecka.
- Unga under 29 år är mest aktiva totalt sett, 49 procent tar ut kontanter varje vecka.
- Äldre över 50 år tar ut pengar mer sällan, bara tre procent tar ut kontanter flera gånger per vecka.
Om Kontanten
- Kontanten har 36 procents kännedom, de flesta har fått kännedom genom att sett en automat i butik. I Stockholm är kännedomen högre, 44 procent
- 91 procent av de som använder Kontantens automater uppger tillgänglighet som anledning. 23 procent uppger tryggheten att ta ut inomhus i upplyst butik.
- Var fjärde stockholmare och göteborgare har använt en Kontanten-automat
Kontanten uppfyller helt de krav på förbättrad värdehantering som Arbetsmiljöverket ställer i sitt beslut från januari 2006. Automaterna har ett helt slutet kontanthanteringssystem. Pengarna kan inte hanteras av butikens eller säkerhetsbolagets personal. Med larmade kassetter och avancerad infärgning är det omöjligt för rånare att komma åt pengarna i oskadat skick.
Kontanten AB är Sveriges första oberoende operatör av uttagsautomater. Vårt mål är att vara ett rikstäckande komplement till bankernas uttagsautomater. Vi placerar automaterna på platser där många rör sig som gallerior, varuhus, tågstationer, bensinstationer och butikskedjor. Våra samarbetspartners är de största leverantörerna inom kontanthantering som Wincor Nixdorf, VISA, MasterCard, Securitas och Loomis. Automaterna är nästa generations uttagsautomater med ett högteknologiskt säkerhetssystem med avancerad infärgningsteknik som gör pengarna oanvändbara vid fel hantering. Kontanten AB startades 2003, är svenskt och privatägt. Kontanten har idag avtal med 7-Eleven, Pressbyrån, Hemköp, Willys, Statoil och Rodamco.