Högskolan i Skövde inför nu grålistning i kampen mot SPAM. Flera högskolor och universitet har infört metoden och har lyckats minska andelen spam som går igenom rejält. Vi kommer att koppla in grålistningen för e-post till studenter måndagen den 28 maj och för personal onsdagen den 30 maj.
Fördelen med att använda metoden grålistning är att andelen spam som hamnar i din inkorg minskar dramatiskt. Du behöver inte göra något, utan grålistningen fungerar innan e-posten eller spamet hamnar i din inkorg, till och med före den kommer till våra e-postservrar. Nackdelen är att det blir en liten fördröjning varje gång någon skickar e-post till dig för första gången.
Så här fungerar det
Metoden Grålistning (Greylisting) utnyttjar en funktion hos epostservrar som hindrar e-post från att försvinna vid tillfälliga fel hos den mottagande epostservern. Om en epostserver exempelvis är överbelastad skickar den tillbaka ett felmeddelande till den avsändande epostservern och ber den återkomma senare. En riktig e-postserver kan hantera detta och efter en viss tid gör den ett nytt försök att skicka e-postmeddelandet.
Grålistning utnyttjar detta och säger konsekvent nej till all e-post som kommer. Samtidigt sparas information om avsändare, mottagare och adressen till avsändarservern i en databas. Nu händer något av följande:
* Om e-postmeddelandet kommer från en epostserver kommer den att skicka meddelandet igen efter en liten stund. Denna gång finns fakta om det i vår databas och meddelandet går igenom till mottagaren. I fortsättningen när det kommer e-post som databasen känner igen kommer den gå igenom direkt utan fördröjning.
* Om epostmeddelandet är ett spam har det med stor sannolikhet skickats med hjälp av ett speciellt spamprogram, inte genom en epostserver. Det innebär att det finns ingen epostserver som tar emot felmeddelandet och bevakar att epostmeddelandet skickas igen. Spammet kommer därför inte att skickas igen och når alltså aldrig fram till mottagaren.
E-post som skickas inom Högskolan är undantagen från grålistning.
Pressmeddelande från: Högskolan i Skövde
Artikeln publicerad: 070525