På torsdag kväll ordnar Kinnekulle Hembygdsföreningen en av sina årliga bygdevandringar, i år när Linné-året firas kommer föreningens vandringar att gå i Linnés fotspår. Den första vandringen kommer att ske i Västerplana Storäng och ciceron för denna är en av Sveriges mest kunniga Linné-kännare, Bertil Ström.
Västerplana Storäng är ett naturreservat och ligger på västra sidan av Kinnekulle. I reservatet ingår en drygt 5 km lång sträcka av Kinnekulles västra brant, som stupar från en plan platåterrass ner i Vänern.
Enligt skiftetskartan från 1715 ingick den södra bredare delen av reservatet i den mycket stora Västerplana äng som brukades av bl.a. Västerplana, Medelplana och Gums byar samt Blombergs sätesgård. Reservatet är en av få resterande ytor som undgått uppodling under 1800- och 1900-talen.
Vandringen kommer att starta vid Kakeled och vidare genom Storängen mot Hastings kyrka och om tid finns även en tur till kalkgruvan Kakeled. Nu när naturen är i sin fagraste blom genomförs denna vandring, Linné som gjorde sin Västgöta resa år 1746 stannande några dygn på Kinnekulle för att inventera naturtillgångarna. Att besöka platåberget Kinnekulle var ett av de främsta målen med Linnés resa. Västerplana Storäng beskrev Linné som en blomstersal som var beväxt med allehanda lövträd (bl.a. björk, al, ek, körsbär, apel, ask, asp, lönn och lind) och buskar (bl.a. hassel och nypon).
Pehr Kalm som år 1742 besökte Kinnekulle beskrev beteshagarna med dessa ord "På backarna leka lammen, och fåren taga sina hvilostunder deremellan de beta på kullarna. Boskapshjordarna fylla upp marken, och ser man hästarna ränna af yra på fälten. Med andra ord: naturen är här i sin fägring, och allt leker för
ögonen." Med dessa ord som både Linné och Kalm ägnat Kinnekulle hoppas föreningen att många vandrare kommer med och lyssnar på Bertil Ström. För naturen, miljö och de begränsade parkeringsmöjligheterna försök att samåka och glöm inte kaffekorgen.
Foto: Freddie Wendin
Text: Lena Brodin
Artikeln publicerad: 070518