1. Flytväst på
Har du ett litet barn? Då är en bärsele bra att ha med sig, den innebär att du får båda händerna fria samtidigt som du har ditt barn under full kontroll. En huvudregel som man aldrig någonsin får tumma på är att alltid använda flytväst. Endast under däck eller på säker plats uppe på land kan flytvästen tas av. Utan flytvästen kommer man som förälder aldrig att få en lugn stund, varje litet ljud och plask blir ett stort stressmoment.
2. Håven är bästa leksaken
Den dag då barnen kan ta sig fram för egen maskin gäller plötsligt bara en enda sak, håven! Barnen kan ligga i timmar på bryggan i jakt på spigg och småkryp. Se gärna till att ha med flera håvar i båten. De går åt! Kanske till en ny kompis som saknar egen håv, eller till mamma och pappa som ska visa hur man gör. Sök efter insektshåvar av teleskopmodell, de är både smidiga och går lätt att stuva undan i något fack. Håvarna är billiga och får nog betraktas som ren förbrukningsvara. Prismässigt brukar man kunna hitta håvar för mellan 30-50 kronor/st.
3. Metspö för de lite större barnen
En dag blir barnen plötsligt sugna på riktigt fiske, man é ju stor nu. Skaffa då ett lätt teleskopmetspö på 2,5 - 3 meters längd och en maskburk. Nu finns det massor att göra igen. Det är klart att det blir en och annan mask att sätta på och någon abborre att kroka lös, men vad gör väl det. Det är ju sommar! Ett bra tips är att köpa några färdiga "metset" med krok, rev och flöte. De finns på de flesta bensinmackar och sportaffärer. Låt sedan barnen göra sina egna metspön av det som finns tillgängligt på stranden. Det går bra med pinnar, brädor eller vad man vill. Vad det handlar om är att sysselsätta barnen med det som faktiskt finns runt omkring en, vatten, fisk, båtar och naturen.
4. Dåligt-väder-grejer
Upp till en viss ålder är det oftast lätt att sysselsätta barnen. Det mesta är nytt och spännande. Men när intresset tryter eller vädret bråkar måste man se till att ha några lämpliga alternativ i bakfickan. Se alltid till att ha båten full med papper, kritor, böcker, spel, godis och kakor. Använd dem i valfri ordning och glöm inte bort att även barnen ska få äta gott ibland. Det mesta ordnar sig om man har en mätt mage. En väl tilltagen godislåda kan bli en höjdpunkt för både vuxna och barn.
5. Släpjolle är jättekul
Om man har tillgång till en liten släpjolle så öppnas sig plötsligt nya möjligheter. Vilket barn vill inte pröva på att ro en egen liten båt, kanske till och med på egen hand? Om de är osäkra med årorna, se till att ha årklykor med lås-sprintar som låser både åra och klyka i båten. Var inte rädd för att låta barnen försöka, med flytvästen på och en lång tamp emellan kan inte mycket hända. Några andra bra tips på spännande lekar och äventyr hittar du här. Om olyckan är framme har flytvästen och förberedelserna redan löst problemet, nya torra kläder finns med, gärna ett par olika omgångar. Man ska inte behöva frysa eller vara blöt, en viktigt punkt som verkligen bör kommas i håg.
5. Jag kan också!
Låt även barnen pröva på att styra den stora båten. För barnen kan det vara väldigt spännande att få hålla rorkulten eller ratten en liten stund. Kursen behöver inte alltid vara spikrak. Använd bara sunt förnuft så går det bra. Det är ju faktiskt inte heller nödvändigt att ge sig ut när det blåser bus eller är allmänt dåligt väder. Skräm inte upp barnen med otäcka äventyrsresor. Lyssna på väderleksrapporterna och undvik att ta onödiga dumma chanser.
6. Lätt att hitta små kompisar
En annan sak som man snabbt lär sig är att planera båtresorna på ett förnuftigt sätt. Det lönar sig att söka upp öar eller hamnar med en brygga och lite service. Barn behöver röra på sig och dessutom gärna håva upp en och annan middags-spigg tillsammans med kompisarna. Kompisar är viktigt och var hittar man dom enklast om inte på stranden eller vid bryggan.
7. Njut av härliga vikar och stränder
Något som alltid höjer stämningen är en solig dag på en riktigt härlig badstrand. Med barn i båten bör man alltid försöka hålla koll på badmöjligheterna i det aktuella området. Ta hellre ett par timmar på stranden än en lång resa. Samla ihop en hög med strandleksaker och spel som lätt kan plockas fram vid strandhugg. Det finns ofta färdiga set med spadar och hinkar att köpa till en rimlig peng. Lämna kvar grejerna i båten, om ni tar hem dom mellan utflykterna så kan ni ger er den på att de blir kvar där hemma. Några spadar och hinkar tillhör grundutrustningen. Ta gärna också med ett bra strandspel typ boccia eller frisbee, det gillar både barn och vuxna. Se några tips på bra Leksaker & spel.En höjdare på stranden är att bygga egna "barkbåtar". Med pinnar, träbitar, bark och andra strandfynd kan finfina flytetyg tillverkas. Det kan behövas lite hjälp med en kniv eller liknande för att få till de rätta detaljerna. Packa ned lite lämpligt tyg till segel från ett gammalt lakan eller liknande. Ni kan ju ordna en barkbåtstävlig och se vilken båt som är snabbast?
8. Egen packning och eget krypin
Låt gärna barnen packa med var sin egen liten ryggsäck/väska med några egna utvalda leksaker. Det kan vara bra att ha med sig något kramdjur eller liknande när det är dags att sova. Om man har en större båt med flera ruffar är det alltid uppskattat om barnen kan få ett eget litet krypin, exempelvis en akterruff eller en förpik. Det blir då mycket lättare att motivera dom för nya utfärder. Med ett eget krypin går det också lättare att ta med sig en kompis emellanåt. Om man står inför ett båtköp, välj då gärna en båt som har ett eget utrymme för barnen.
9. Generellt sett ska man prioritera god mat, torra och varma kläder, ett lugnt tempo, fiskegrejer, några leksaker samt bryggor. Då blir det mesta rätt bra! Med små barn i båten ska man också komma i håg att ta med sig rejält med välling, barnmat och blöjor. Det kan bli långt till närmaste butik om något saknas.
Tips på leksaker att ha med sig i båten
Leksaker, mindre barn
Utelek:
Plastspadar
Hinkar, små som stora, för vatten, sand och spigg
Sandformar, olika sorter
Sandkrattor
Plastbollar, typ fotboll
Tennisbollar
Fiskehåvar, typ fjärilshåv
Plastsilar, för att sila sand och stenar
Plastdjur, typ dinosaurier går alltid hem
Båtar och flytetyg
Sand/vattenhjul, fyll på med lite sand eller vatten så snurrar ett hjul
Små plastbilar
Liten traktor, gärna med släp
Leksaker, större barn
Utelek:
Snorkel & cyklop
Simfötter
Plastspade, rejälare modell
Hinkar i alla storlekar
Fiskehåvar, typ fjärilshåv
Uppblåsbar strandmadrass med pump
Metspö, krok, sänke, flöte och mask
Kastspö med tillbehör
Kikare, någon enkel variant som är rolig att ha med sig på utflykterna
Kompass, varför inte börja lära sig med en enkel syft- eller orienteringskompass
Spel, för alla åldrar
Utomhus:
Kubb, ett forntida spel i trä
Boccia, liten kula och större klot
Frisbee, kasta och spring!
Strandtennis
Kulor, vanliga hederliga spelkulor
Fotboll
Strandvolleyboll
Inomhus:
Memory, finns många olika sorter med djur, sagofigurer, fordon
Uno, ett enkelt och roligt kortspel
Yatzy, ett tärningsspel för lite större barn
Kortlek, den klassiska
Svarte Petter, ett kortspel för alla åldrar
Alias, ett roligt vuxenspel
Fiaspel
Löjliga familjen, enkelt kortspel
Övrigt
Att alltid ha med sig:
Block och pennor
Färgkritor
Ritpapper
Böcker och tidningar
Någon personlig leksak till barnen som exempelvis dockan, nallen eller "gubben"
Kniv, behövs för att bygga barkbåtar
Tygbit, från gammalt lakan till segel för barkbåten.
Snöre, tunnare snöre behövs alltid.
Lekar och äventyr
Flaskpost
Ett riktigt spännande äventyr kan vara att göra en egen flaskpost. Låt barnen skriva ner ett litet meddelande som säger var ni är någonstans, vart ni är på väg och var ni kommer ifrån, gärna med er hemadress och/eller e-postadress. Om man har riktig tur kanske någon hittar flaskposten och skickar ett brev tillbaka som berättar var den har hittats. Här i Bottenviken är det inte omöjligt att flaskposten hamnar i Finland. De små lätta 33 cl plastflaskorna fungerar utmärkt som flaskpost (förlåt mig alla miljövänner).
Skattjakt
En skattjakt på någon lämplig ö är kul! Före resan tas sjökorten med till en bra kopiator, ta en kopia på ön som ska besökas och fyll på kopian med några kända landmärken och navigationspunkter. Kopiera sen upp ett par ex av ö-kartan. Göm en skatt på ett bra ställe, markera skatten med ett kryss på kartan och låt barnen försöka hitta den med hjälp av ö-kartan. Några utlagda ledtrådar kan höja spänningen ytterligare.
Barkbåtsracet
Utmana grannbåtarna på ett barkbåtsrace. Varje besättning får i uppdrag att bygga sin egen barkbåt med det naturmaterial som kan återfinnas runt hamnen, förslagsvis på tid. 30-45 minuter kan vara lämpligt. Godkänd utrustning kan bestå av en fickkniv per lag, mer ska inte behövas för den kreativa båtbyggaren. Bedöm båtarna efter utseende och respektive besättnings egen muntliga motivering till varför just deras båt är den absolut bästa båt. Starta sedan racet. Den båt som först nåt målet får 5 poäng, andra båt 4 poäng, tredje 3 poäng osv. Summera ihop poängen för utseende, motivering och race. Mest poäng vinner. Avsluta med en båtparad och gemensam grillfest!
Några praktiska tips när du har barn i båten
Flytvästen
Flytvästen kan se ut på lite olika sätt och passa mer eller mindre bra beroende på barnets åldersgrupp. När det gäller flytvästar till mindre barn är det klokt att köpa/låna de västar som har ett kraftigt bärhandtag i ryggen/nacken. Se till att handtaget verkligen är stadigt och tål att lyfta upp barnet ur vattnet med. Handtaget gör att eventuella missöden kan lösas snabbare . Flytvästen har också en annan bra funktion för de mindre barnen, nämligen som stötdämpare. Små barn som tar sina första stapplande steg har som vanligt många saker att ramla på eller emot, särskilt i en gungande båt. Med flytvästen på så skyddas stora delar av kroppen inklusive huvudet. Rätt häftiga vurpor kan i bästa fall avlöpa utan minsta lilla gnäll. Även för lite större barn som själva leker på bryggan kan flytvästen fylla samma funktion. Många bryggor börjar ju med en rejäl stenfyllning som kan vara väldigt otäck att ramla på. Vattnet är i många fall det minsta problemet (så länge flytvästen sitter på). Ännu ett bra argument för att inte glömma flytvästen.
Liften
Liften, den som går att plocka lös från combivagnen (en barnvagnstyp) passar utmärkt som bärhjälp, liggplats och sovplats för de allra minsta barnen. Den är ofta stadig, har rejäla handtag och tål lite tuffare förutsättningar. Liften kan gärna ligga ute i sittbrunnen eller doghouse under färden. Barnet ligger stadigt, får massor med frisk luft och trivs bra när det är kontakt med den övriga familjen. Ett bra alternativ är att knåpa ihop en anordning som kan hänga upp liften som en "vagga". Barn brukar gilla när det svänger och rör på sig lite lagom. Med lite eftertanke och några stadiga knopar brukar det gå att få ihop en bra konstruktion som hakas fast på lämplig plats i båtens rufftak, bom eller liknande. En variant som bäst passar när man ligger stilla i hamnen eller på svaj.
Bärselen
När man är ute med små barn i båten behövs alla extra händer som kan uppbringas. Det finns ett flertal fina bärselar som passar bra för de absolut minsta barnen. Jag tycker bäst om den modell som bär barnet på förälderns bröst. Med barnet i bärselen är det inga problem att fixa grejer på båten, hoppa i land eller ner på bryggan, ta emot båten osv. Barnet sitter säkert, har ett gott stöd för huvudet och trivs som fisken i vattnet. Ett mycket bra hjälpmedel under barnets första år i båten.
Barnstolen
Under seglats och vid angöringar kan det ibland vara bra att ha barnet på en säkrad plats. En del använder sin barnstol från cykel eller bil för att säkra barnet under ögonblick som kräver de vuxnas helhjärtade uppmärksamhet. Cykelsitsar och bilstolar har som regel kraftiga fastsättningsanordningar och bra säkerhetsbälten som passar lika bra för båtlivet. Varför inte vara lite uppfinnarjocke och fixa en plats som passar bra för att spänna fast den barnstol man ändå redan har.
Pressmeddelande från: Barnsemester.se
Artikeln publicerad: 070424