4 255 vapen och 3 855 kg ammunition har lämnats in under en och en halv månads vapenamnesti. Bland de mer udda föremålen finns en handfull slaktmasker, några pennpistoler och kulsprutor.
- Vi är mycket nöjda hittills men hoppas givetvis att människor fortsätter att lämna in illegala vapen, säger Carina Vangstad, vapenansvarig på Rikspolisstyrelsen.
De 4 255 inkomna skjutvapnen fördelas enligt följande:
- Kulgevär: 1 138
- Hagelgevär: 875
- Pistoler: 789
- Revolvrar: 666
- Luftgevär och luftpistoler: 215
- Övrigt: 572
I gruppen övrigt kan noteras bland annat harpuner, armborst och slaktmasker, kulsprute-, penn - och ollonpistoler samt pansarskott och tårgasspray.
Även knivar, bajonetter och stiletter har kommit in.
Stockholm har fått in mest vapen, 770 stycken. På andra plats ligger Skåne med 503 vapen och på tredje plats Västra Götaland med 294 vapen. Minst vapen har gotlänningarna lämnat in, 50 stycken. Alla länssiffror finns i bifogad fil.
Under den förra vapenamnesti 1993, som var den första i Sverige, lämnades 1 784 vapen och 1 788 kg ammunition in den första månaden. Slutresulatet 1993 blev 17 000 vapen och 15 ton ammunition.
-Då lämnades flest vapen in i slutet av amnestin. Nu uppmanar vi människor att fortsätta att lämna in vapen och ammunition de inte har licens för. Man får vara anonym och kommer inte att straffas för olaga vapeninnehav, säger Carina Vangstad.
Allmänheten bör tänka på att transportera vapen till polisstationen på ett säkert sett. Skicka inga vapen med posten till Polisen.
-Vi rekommenderar att man skruvar isär vapnet, tömmer loppet och förpackar det i en väska eller låda under transporten, säger Carina Vangstad.
Vapenamnestin omfattar inte explosiva varor som pansarskott, pansargranater, minor och handgranater. Eftersom en explosiv vara är farlig och inte bör transporteras ska innehavaren istället ringa till Polisen för råd om hur man ska agera.
Vapenamnestin pågår 1 mars till 31 maj.