Hälften av de svenska bilisterna uppger att de anpassar hastigheten efter storleken på böteslappen. Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget If. Påskhelgen är av tradition en stor trafikhelg. Förra året dog nio personer i påsktrafiken.
- Man låter plånboken styra istället för samvetet, säger Dan Falconer, motorexpert på If.
Hälften av de tillfrågade i undersökningen säger att de anpassar hastigheten efter hur stora böter det skulle bli om de skulle stoppas av polis. Nästan var tredje uppger att de kör fortare på sträckor där det inte finns några vägkameror.
Bilarna idag är tysta, säkra och snabba. Många av de svenska vägarna håller en mycket hög standard och inbjuder till att köra för fort.
- Många bilister tycks vara omedvetna om hur mycket fortkörning ökar risken för allvarliga olyckor och dödsfall. Att inte inse allvaret tyder på en viss respektlöshet för medtrafikanter liv, säger Dan Falconer.
Nio av tio oskyddade trafikanter, som fotgängare och cyklister, överlever en påkörning vid 30 km/tim - men bara två av tio vid 50 km/tim. Att öka hastigheten från 30 till 40 innebär en fördubblad risk att dö för den som blir påkörd.
En tidigare undersökning som If gjort visar att hela åtta av tio svenskar ibland kör för fort. Två av tio uppger att de ofta kör fortare än vad som är tillåtet.
Varje år dödas omkring 500 personer i trafiken och cirka 4 000 skadas allvarligt. Om alla höll hastighetsgränserna skulle drygt 100 liv sparas varje år enligt Vägverket.