Pollensäsongen är här och många pollenallergiker har börjat få retningar i ögon, öron, näsa och hals.För de som har svåra besvär av gräs, erbjuds nu för första gången en tablett för dagligt intag istället för behandling med injektioner.
Pollensäsongen är här och många pollenallergiker har börjat få retningar i ögon, öron, näsa och hals. Inom några veckor kommer gräsallergiker få symtom. För de som har svåra besvär av gräs, erbjuds nu för första gången en tablett för dagligt intag istället för behandling med injektioner.
Patienter med svåra allergiska besvär erbjuds hyposensibilisering, en behandling som syftar till att påverka immunförsvaret med inledningsvis en liten, sedan en allt större dos av det allergen som ger symptom. Vanligast är hyposensibilisering med injektioner med några veckors intervall. Behandlingen kan pågå upp till några års tid.
Tabletterna är ett alternativ för patienter som vill och kan ta eget ansvar för sin behandling. Den första tabletten får patienten under övervakning på mottagning. Därefter sker medicineringen dagligen utanför sjukhuset. Behandlingens längd är individuell och kan pågå från några månader till några år.
– Sugtablettbehandlingen är en alternativ hyposensibilisering. Det har gjorts ett flertal studier på denna typ av behandling med gott resultat. Patienten tar tabletten hemma, behöver inte ta ledigt från arbete eller skola för injektion på allergimottagning. För sjukvårdens del ger det här möjlighet att behandla fler patienter med svår allergi, säger Lars Gottberg, överläkare på Södersjukhusets allergimottagning, verksamhetsområde Internmedicin.
Denna alternativa hyposensibilisering finns idag i Sverige mot gräspollenallergi. Det pågår försök för att kunna erbjuda björk- och kattallergiker hyposensibilisering med tablett.
Pressmeddelande från: Stockholms Läns Landsting
Artikeln publicerad: 070401