- Vildsvinen ökar i en otrolig takt i Sverige. Vi uppskattar stammen till 80 000 djur. För 20 år sedan var de några hundra. De börjar nu få kontinuerligt fotfäste i både Dalsland och Västergötland samt delar av östra Bohuslän. Snart har vi revir i hela Västra Götaland, säger Ronny Johansson, ansvarig för de vilda djurens frågor i LRF Västs styrelse och mjölkbonde utanför Göteborg.
- Fram till för 20 år sedan sa Riksdagen att detta med vildsvin inte var en naturlig art i Sverige. Under 1900-talet har det funnits statligt anställda jägare som hållit undan vildgrisarna. Helt plöstligt fattade Riksdagen 1988 ett beslut om att de skall betraktas som en del av den svenska faunan. Nu ser även regeringen konsekvenserna av detta tokiga beslut och vill vidta åtgärder. Det är bra men kan vara för sent, menar Ronny Johansson.
- Vildgrisarna kommer att trivas bra i det brutna landskapet med åker, bete och skog omväxlande som vi har i Bohuslän och Dalsland. Vallen är den dominerande grödan vi odlar för de betande mularnas foder i våra bygder och just vallen är ett omtyckt bökställe för vildgrisarna. Det ger oåterkallaeliga skador. Vallen måste plöjas upp och sås om. Det är ett riktigt hot och vi ser hur sörmländska och skånska nötköttsproducenter får allt svårare i vildgrisområden, säger Ronny Johansson.
- Vi vill från LRF att markägarna tar tag i problemet och skjuter av de djur man ser innan problemet blivit övermäktigt. För oss lantbrukare med vall och betande djur är vildsvinen det värsta av ogräs. Vi vill ha en nollvision för vildsvin i Västra Götaland, betonar Johansson.
- Vi undrar också var Naturvårdsverket gjort av det uppdrag som den förra regeringen gav dem den 20 juli 2006 att se över vildsvinsförvaltningen, säger Ronny Johansson.
- En nollvision är bra för det underlättar för det levande kulturlandskapet med betande mular, det minskar radikalt risken för att sprida svinpest till tamgrisar samt att det leder till färre trafikolyckor. Det är bara jägarna som ser fördelar med vildsvin, men då har de samtidigt inte förstått hur svårjagade de är så att man kan hålla stammen under kontroll, avslutar Johansson.