Industri och KemiGruppen sa på torsdagen ja till de opartiska ordförandenas slutliga hemställan i årets avtalsrörelse gällande 3-åriga avtal med Sveriges Ingenjörer, Sif och IF Metall för Gemensamma Metallavtalet, Allokemisk industri och Kemiska fabriker. Totalt berörs cirka 80.000 anställda.
Det är mycket positivt att vi fick ytterligare en lång avtalsperiod i och med att vi kom överens om 3-årsavtal. Det ger en stabilitet för företagen. Det är också bra för våra medlemsföretag att vi inte får någon ytterligare arbetstidsförkortning inom något av våra avtalsområden, säger Torbjörn Wistrand, ordförande i Industri- och Kemigruppen.
Avtalen innebär en nivåhöjning i löneutrymmet på 9,6 procent fördelade på tre år; första avtalsåret 3,5 procent, andra avtalsåret 3,3 procent och tredje avtalsåret 2,8 procent. Dessutom tillkommer 0,2 procent per år i Svensk Näringsliv/LO-pension. För Sif och Sveriges Ingenjörer gäller motsvarande löneökningsutrymme. I avtalen ingår också kraftiga höjningar av lägstalönerna.
Genom pensionsavtalen får vi nu en harmonisering med de avtal som finns för tjänstemännen. Det innebär att alla behandlas mer lika och det ger också möjligheter att ytterligare utveckla medarbetaravtal, säger Kerstin Brodowsky VD för Industri och KemiGruppen.
Att höjningarna i löneutrymmet är störst i början av avtalsperioden och sedan minskar är en anpassning efter hur vi bedömer konjunkturläget framöver. Lägstalönernas kraftiga höjning kan dock vara allvarligt för industrin på lång sikt. Vid sämre konjunktur kan det påverka nyanställningar på ett negativt sätt. Så det här ställer ytterligare stora krav på de svenska företagen att arbeta med produktivitetsutveckling och rationaliseringar, säger Kerstin Brodowsky VD för Industri och KemiGruppen.
Pressmeddelande från: Industri- och KemiGruppen Service Sverige AB
Artikeln publicerad: 070317