Sedan 1907 arbetar Majblomman för att förbättra barns villkor i Sverige. Verksamheten bygger på att barn hjälper barn genom att sälja majblommor.
I år får insamlingen extra skjuts tack vare Lasse Åberg och Felix Herngren.
Det är ju bara en liten enkel idé, som jag nu händelsevis kommit fram med, sade göteborgskan Beda Hallberg när hon i intervjuer för 100 år sedan fick kommentera idén med en liten nålförsedd blomma som såldes för tio öre till förmån för tuberkulossjuka barn.
Den bärande tanken var att alla hade råd att köpa en vårblomma, en blåsippa som såldes av barn på första maj. Beda Hallberg fick tack vare sin entusiasm och sitt enorma engagemang snabbt ihop en kommitté bland den tidens både socialt engagerade och socialt framstående göteborgare.
I dag har Majblomman vuxit till Sveriges största barnhjälpsorganisation med närmare 800 lokalföreningar, som ger bidrag till enskilda barn, skolaktiviteter och forskning om barn.
De konkreta insatserna har bytt inriktning från tuberkulosen, men målet har förblivit detsamma genom åren: Majblommans intäkter ska hjälpa barn som har det svårt. I praktiken kan detta betyda både enstaka, smärre penningbidrag till en barnfamilj som har det knapert och betydligt större anslag till ett forskningsprojekt om barns villkor.
Genom debattartiklar, uppvaktningar och seminarier har Majblomman fått till stånd en förändring i synen på avgifter i skolan. Det har handlat om att kommunerna ska följa lagen. Det har också handlat om att ge goda råd till skolor om hur de bör finansiera olika aktiviteter. Barn som lever i ekonomiskt utsatthet är fortsatt fokus för Majblommans arbete.
Målet är att hjälpa barn som bor i Sverige som har det besvärligt på grund av sjukdom, funktionshinder eller social situation. Visionen är att alla barn ska få vara med och inte ställas utanför.
Genom alla de tiotusentals brev och ansökningar som Majblomman får varje år får vi en bild av hur barn har det i Sverige, säger Lena Holm, generalsekreterare, Majblommans Riksförbund.
Samhället klarar inte allt. De små gåvorna och de ideella insatserna behövs också.
Pressmeddelande från: Majblommans Riksförbund
Artikeln publicerad: 070308