Djurskyddet behöver stärkas men Djurskyddsmyndighetens upprepade detaljhysteri och översitteri mot kunniga och omtänksamma djurägare drar bara ett löjets skimmer över de viktiga djurskyddsfrågorna. Det är olyckligt att Djurskyddsmyndigheten fortsätter att reglera i stort och smått, in i det sista, trots att riksdagen beslutat att den ska läggas ned.
Det sa Cecilia Widegren (m), moderat riksdagsledamot från Skaraborg tillika talesperson i djurfrågor när hon i dag, måndag, ställde en fråga till jordbruksminister Erlandsson (c) om vad han tänkte göra för att de föreskrifter som Djurskyddsmyndigheten in i det sista anstränger sig för att lägga fram inte ska sprida ett löjets skimmer över de viktiga djurskyddsfrågorna
Myndigheter ska inte reglera hur många gånger per dag du ska umgås med din katt eller hur ofta du ska gå ut med hunden som Djurskyddsmyndigheten gjorde senast. Man måste lita på djurägarnas kunskap och sunda förnuft. De som inte tar hand om sina djur ordentligt stoppar man ändå inte med mer regelverk och byråkrati utan genom en bättre lokal tillsyn, avslutar Widegren.
Avvecklad myndighet som skruvar åt tumskruvarna
Riksdagen har fattat beslut om att avveckla Djurskyddsmyndigheten och att ansvaret ska gå över till Jordbruksverket. Sedan beslutet togs fortsätter Djurskyddsmyndighetens osämja och översitteri mot näring, intresseorganisationer och medborgare.
Djurskyddsmyndighetens översyn av föreskrifter och tolkningar har i fler fall lett till ifrågasättande av de praktiska konsekvenser som blir följden av dem. Bl. a. såg tätortsnära ridskolor sin framtid hotad på grund av krav daglig utegång för hästar. Även 4H-gårdar hade en osäker framtid när myndigheten ville jämställa deras verksamhet med ett zoo eller cirkus och senast ville Djurskyddsmyndigheten att staten skall reglera hur många gånger per dag du skall umgås med din katt. Skall staten verkligen detaljstyra allt? Snarare drar denna detaljhysteri ett löjets skimmer över de viktiga djurskyddsfrågorna.
Ytterligare exempel är nya regler och blanketter för hästägare. Många av dem känner sig misstrodda när myndigheten lägger fram detaljerade regler istället för att lita på deras kunskap och sunda förnuft. Skall staten verkligen bestämma att du skall rasta din hund var sjätte timma? Eller reglera hur levande humrar ska hanteras på vägen till matbordet. Där talades det om att klorna ska slippa gummisnoddar. Men om klorna inte är säkrade kan de vara en arbetsmiljöfara för dem som hanterar dem och då strider myndighetens ståndpunkt mot arbetsmiljölagen. Man kan fundera om det är ett rimligt agerande av en myndighet som riksdagen beslutat ska läggas ned.
Vilka åtgärder avser jordbruksministern vidta för att de föreskrifter som Djurskyddsmyndigheten in i det sista anstränger sig för att lägga fram inte ska sprida ett löjets skimmer över det så viktiga djurskyddsfrågorna
Cecilia Widegren (m)
riksdagsledamot, Skaraborg
xxxx
Artikeln publicerad: 070130