Den omfattande nederbörden under perioden november 2006 januari 2007 har lett till att Vänern (medeltalet av Vänerns vattenstånd) stigit till en nivå strax under + 45.00 m ö h (+ 44,93 den 23 januari). Därmed ligger vattennivån cirka 60 cm över den nivå som enligt SMHI:s statistik är Vänerns medelvattenyta för januari månad.
Vänerns yta varierar mellan olika år varför avvikelser från medelvattenytan inte är ovanliga. Som en jämförelse kan nämnas att 2000/2001 nådde Vänerns yta en nivå av + 45,67 m.
Sedan i mitten av december bedriver Vattenfall tvångstappning med cirka 900 m3/sek från Vargöns kraftstation. Kraftiga vindar och högt vattenstånd i havet har tidvis begränsat möjligheterna till hög tappning.
Statens geotekniska institut övervakar med hjälp från Sjöfartsverkets lotsar och kommunernas räddningstjänster stabilitetsförhållandena längs Göta älv. Några skred eller tecken på skred har inte rapporterats däremot har ett mindre skred i ett tillflöde till älven inträffat.
Länsstyrelsen har sedan början av december följt utvecklingen för Vänern liksom andra vattendrag i området. SMHI:s långtidsprognoser utgör här ett viktigt underlag liksom erfarenheter från översvämningarna 2000/2001. Länsstyrelsen har valt att värdera konsekvenserna av värstafallet, dvs den parameter som i SMHI:s prognoser betecknas som extremt vått väder, trots att sannolikheten för denna utveckling betraktas som mycket låg.
SMHI:s långtidsprognos för den kommande perioden 1 februari 31 maj visar att Vänerns yta kommer att ligga på en fortsatt hög nivå men beräknas inte överstiga + 45,00 m ens vid fortsatt extremt vått väder. Prognosen visar att nivån vid extremt vått väder kommer att sjunka endast marginellt för att vid utgången av maj månad ligga på en nivå av cirka + 44,85 m ö h.
Vid en jämförelse med konsekvenserna av de höga nivåer och flöden som uppmättes 2000/2001 kan konstateras att nuvarande nivå inte är kritisk. Däremot kan inte uteslutas att kraftiga vindar kan komma att påverka vattennivån. Erfarenheterna från den senaste stormen med västliga vindar visar att vattennivån steg 30 cm på sjöns östra sida. Strandnära områden kan således komma att påverkas i vindens riktning.
Förhållandena för Vänern innebär att tappningen genom Göta älv fortsättningsvis kommer att vara hög. Högt vattenstånd i havet kan tidvis begränsa tappningen. Vid extremt hög havsvattennivå kan inte heller uteslutas att översvämningar tillfälligt kan påverka nedre delen av älven vid utloppet i havet. I samband med starkt kyla och isläggning kan isproppar bildas i vissa vattendrag, något som kan leda till att vattennivån lokalt kan komma att stiga.
Länsstyrelsen vill på det här sättet informera berörda kommuner, myndigheter och organisationer kring Vänern och längs Göta älv om de förhållanden som kan förväntas råda under våren.
Länsstyrelsen kommer fortsättningsvis att följa utvecklingen och är beredd vidta åtgärder om förhållandena förändras.
Pressmeddelande från: Länsstyrelsen
Artikeln publicerad: 070127