På måndagskvällen andordnades det ett informationsmöte i Forshems Församlingshem om det planerade projektet "Medeltidens Värld" i Forshem. Detta hade tydligen väckt ett stort intresse i bygden och ett 60-tal åhörare hade letat sig till Forshem denna kväll för att få lite mer inblick i vad det hela handlade om.
Inledningsvis hälsade kyrkoherde Carl-Henric Falkenberg alla välkomna och berättade lite om bakgrunden. Medeltidsprojektet i Skaraborg startade för ca 1 ½ år sedan med Anja Praesto i nyckelposition, flera medeltidsprojekt planerades i bl.a. Forshem, Husaby, Varnhem, Skara, Kungslena. För Forshems del kan man säga att det handlade om tre delprojekt, riddare, pilgrimsvandring och medeltid.
Riddarhusprojektet var långt framskridet i planeringen med inblandade som kommunen, länsstyrelsen, kyrkan, turistbolaget och tre riddarordnar. Men sen blev det klart med att Arn-filmen skulle produceras och en möjlighet dök upp att få tillgång till de byggnadskulisser som skulle användas i inspelningarna. Då föddes tanken att på något sätt försöka knyta ihop allt till ett sammanhängande koncept och de första tankarna kring projektet "Medeltidens Värld" såg dagens ljus.
Det skall poängteras att allt fortfarande är på planeringsstadiet och skall som första etappmål presenteras i kommunen och för politikerna. Om man sen kommer att gå vidare återstår det digra arbetet med att försöka lösa finansieringen.
Själva Riddarhuset är tänkt att placeras på en höjd strax väster om det numer rivna ålderdomshemmet i Forshem där även parkeringen beräknas hamna. Härifrån kommer det att gå en stig i nordvästligriktning några hundra meter innan man når fram till "Medeltidens Värld" med dess palissadomgärdade by med stentorn och kringliggande byggnader.
Charlotte Backman från Götene Kommun tog sen över och målade upp en vision om hur det kan komma att se ut i Forshem en varm julidag anno 2011:
Ett sällskap kliver av Kinnekulletåget vid stationen i Forshem, vandrar sen upp genom byn, förbi kyrkan och Gästgivaregården och ställer stegen mot Riddarhuset som syns på höjden. Man går in genom entrén och tillsammans med barnen besöker man ett av rummen där de yngsta kan leka och lära, prova riddarrustningar, brynjor, hjälmar m.m.
De lite större barnen letar sig säkert till Riddarhusets "virtiual reality-rum" där de med hjälp av de den modernaste datateknologin kan träda in i fantasins värld i något av de medeltidsinspirerade dataspel som finns att tillgå.
I Riddarhuset finns även rum som berättar om de olika riddarordnarna, korstågen och riddaridealens uppkomst m.m. I filmsalen finns originalrekvisita från filmen, bakgrundsfakta och möjlighet att titta hela eller delar av filmen, här kan man även arrangera konferenser, föreläsningar m.m. för upp till 50 personer. Vill man forska vidare och fördjupa sig i den medeltida historien går det att hyra in sig i forskarsalen med tillhörande bibliotek.
För besökare och turister kommer även Riddarsalen att fungera som turistbyrå och informationscentral där man får hjälp med att lotsas vidare till Skaraborgs olika upplevelser. Här blir även ett pilgrimscentrum med information och redan i vår invigs pilgrimsleden från Husaby till Forshem, en sträcka på ca 1,6 mil.
I anläggningens butik kan man välja blad ett stort urval av tidsrelaterade souvenirer, hantverk, böcker m.m. och sen kanske ta en fika i det intilliggande caféet.
I en del av byggnadens kommer det att finnas en skapande verkstad för de som har intresse av äldre tiders hantverk och skapande, kanske hur man bygger sin egen långbåge eller smider sitt svärd.
När man anser att besöket i Riddarhuset är tillända går man in i den symboliska tidsmaskinen som förbereder besökaren för det kommande inträdet i "Medeltidens Värld". Man lämnar denna tids moderniteter bakom sig och färdas på en slingrande stig genom granskogen tillbaka till 1200-talet. En träpalissad dyker upp i gläntan och man lotsas in bland husen i medeltidsbyn.
Upplevelseanläggningen "Medeltidens Värld" kretsar kring en stormansgård och borg i 1100-tals stil som bl.a. innehåller kulissbyggnaderna från Arn-filmen, sju av dessa hus är från scenerna från Aranäs och ytterligare tio från det fiktiva Forsvik med bl.a. smedja och träkyrka. Efterhand kommer man att bygga vidare på anläggningen och förvandla den till en borg. Detta är ett utvecklingsarbete som kommer att pågå under många år och som bl.a. har den fördelen med sig att besökare kan komma tillbaka för att se hur allt har förändrats under årens lopp.
I anläggningen skall besökarna få en liten inblick i hur det medeltida livet gestaltade sig, här finns verkstäder, fähus, bostäder, gårdar m.m. en upplevelse för alla sinnen. Det kommer även finnas möjlighet för besökarna att pröva på olika saker, baka bröd, smida järn, trä pärlor, sköta odlingar m.m. ta del av det strävsamma livet på gården men även glädjas åt festen och lekarna.
De inneboende i "Medeltidens Värld" är hantverkare och rollspelare som för en längre eller kortare period vill pröva på det medeltida livet, utbildad personal hlälper dagsbesökarna att hitta rätt i anläggningen. Tornerspel, bågskyttetävlingar, teater och skådespel kommer att förhöja upplevelsen. Kurser och seminarier med medeltiden som tema kommer att anordnas liksom guidningar och prova-på-verksamhet under sommarsäsongen. Därutöver finns det möjlighet att utnyttja anläggningen för skolklasser, bröllop, fester och gästabud på medeltida vis. På sikt finns även planer på att anordna övernattningsmöjligheter i borgen.
Målgrupper är barnfamiljer med barn i åldern 8-14 år, kulturintresserade turister +45 år, rollspelare m.fl. Geografiskt upptagningsområde räknar man med skall vara södra delen av landet upp till Mälardalen. Men även Norden och övriga Europa är inbegripet då filmen kommer att visas i de flesta länder där även böckerna givits ut.
Från början var det förutom Götene kommun även Tibro som var intresserade av att få kulisserna från filmen, men Tibro backade ur. Däremot finns två intressenter i kommunen, Forshem och Lundsbrunn. Kamran Redjamand, vd för Lundsbrunns Kurort gjorde en kort presentation på informationsmötet om varför Lundsbrunn var intresserade av kulisserna. Han menade att Lundsbrunn redan har all logistik klar och redan i höst när kulisserna blir tillgängliga kan sätta upp dom på lämplig plats och fungera som en sluss in till Kinnekulleområdet. Eventuellt kan de sen flyttas till Forshem när projektet "Medeltidens Värld" hunnit så långt. Skulle det inte bli av så finns ju trots allt kulisserna kvar i kommunen. Men på mötet yppades farhågor om att när de väl hamnat på plats i Lundsbrunn så kommer de aldrig att flyttas till Forshem, men Kamran menade att detta redan på ett tidigt stadium kunder regleras genom ett avtal.
Vad är det då som talar för att kulisserna bäst platsar i Forshem? Kanske är det att här finns en intressant kulturmiljö med klara medeltida referenser och dessutom en plats som är välkänd för Arn-turisterna. Här finns ett stort avskilt markområde som man kan utnyttja, närhet till Kinnekullebananan och E20. Vackra omgivningar i Kinnekulles närhet, Gästgiveriet som självt drar mängder av besökare årligen samt att det finns en aktiv arbetsgrupp. Detta tillsammans bör tala för att Forshem är bästa placeringen.
Som alltid i ett så här stort projekt är det svårt att beräkna en budget men uppskattningsvis räknar man med att den hamnar på ca 26 miljoner kronor med en årlig driftskostnad på ca 6 miljoner kronor. År 2011 hoppas man på att anläggningen skall ha runt 60 000 besökare och redan år 4 gå runt av egen kraft. Planerad invigning är maj/juni 2008. anläggningen skall bemannas av två heltidstjänster och tio säsongsanställda, men det kommer med all säkerhet att krävas mycket ideellt arbete om allt skall fungera.
Under uppbyggnadstiden är det tänkt att anläggningen skall drivas som ett självstyrelseorgan inom Götene kommun men på sikt gå över i bolagsform med Skaraborgs kommuner, Regionen och andra delägare.
Detta inledande möte i Forshem var till för att förutom själva informationen samla in idéer och intryck om hela projektet.
Anja Praesto från Västergötlands Museum berättade bl.a. lite om Arn-filmsprojektet, att det blir två långfilmer och en TV-serie. Det är Nordens genom tiderna största filmprojekt med en produktionskostnad som är tio gånger större än en normal film. Mycket hänger på att filmerna blir en flipp och inte en flopp, men även om de skulle floppa så är "Medeltidens Värld" i Forshem en satsning på långsiktig medeltidsturism som har ett värde som inte är direkt beroende av filmens dragningskraft, men självfallet är ju filmernas popularitet ett plus i kanten. Just nu spelas scener in i en filmstad i Marocco men i början av mars kommer filmteamet till kommunen för att spela in, då måst man ha snö för sina vinterscener. Hela filmgänget har bokat plats på Lundsbrunns kurort och Kamran berättade att tillsammans blev det totalt 5744 gästnätter. Filmteamet har haft stora krav på sitt boende med många speciallösningar, något som man dock lyckats med att lösa på ett bra sätt.
När presentationen var över bjöd församlingen på fika och därefter vidtog en liten frågestund där diverse frågor angående projektet togs upp, bl.a. om boende, trafiksituation, tänkt placering m.m. innan mötet avslutades.
Slutsummering
"Medeltidens Värld" är ett stort och kostsamt projekt för bygden, men som även ger möjlighet till den stora turistdragare som Kinnekullebygden alltjämt saknar. Turism är en av framtidens stora inkomstkällor och för att locka besökare att stanna kvar mer än en dag i området behövs en eller flera riktigt stora och välbesökta anläggningar som sen i sin tur även ger tillskott till de mindre aktörerna. När nu möjligheten har dykt upp vill det till att satsa allt på att förverkliga dessa planer om bygden även i framtiden skall stå i en framträdande position när det gäller att locka hit turister och kanske även på sikt öka inflyttningen.