Huvudskador vid cykelolyckor är ett stort problem för samhället och folkhälsan. I Sverige söker mellan 35 00050 000 personer läkarvård varje år efter att ha skadats när de cyklat. Det motsvarar 40 procent av alla som årligen skadas i trafiken. Två tredjedelar av dessa olyckor drabbar skolbarn. Nu får Ragnar Westerling, docent i socialmedicin vid Uppsala Science Park drygt 192 000 kronor av Folksams Forskningsstiftelse för att undersöka hur cykelhjälmslagen påverkar ungdomar att använda cykelhjälm.
Grundläggande frågor som ska besvaras är bland annat hur breda kampanjer för att använda cykelhjälm påverkar ungdomar, liksom betydelsen av hur föräldrarna engagerar sig och samspelet mellan olika sociala faktorer och hjälmanvändning.
Undersökningar har visat att barns vana att använda cykelhjälm avtar kraftigt i årskurs fem till åtta, säger Jan Karlsson, sekreterare i Folksams Forskningsstiftelse. Barnens attityder till att bära hjälm spelar stor roll i den åldern. Men allra viktigast för normbildningen är hur deras föräldrar beter sig och vad de säger åt sina barn. Engagemanget från såväl föräldrar som skola verkar dock avta i takt med att barnen blir äldre.
Det har också visat sig att barnen använder hjälm i mycket mindre utsträckning om mamman är arbetslös eller föräldrarna har lägre utbildning.
Den studie som nu får ekonomiskt stöd av Folksams Forskningsstiftelse väntas framför allt ge ny kunskap om hur man kan påverka skolungdomar att använda cykelhjälm. Vilken betydelse har cykelhjälmslagen och hur kan man påverka användandet av cykelhjälm hos barn med olika psykosociala och socioekonomiska bakgrunder och förutsättningar?
Resultaten kommer löpande att redovisas offentligt, till exempel vid konferenser såsom Svenska Läkarsällskapets riksstämma, i rapporter och vetenskapliga artiklar samt genom massmedia, Internet och berörda organisationer.