Låt oss hoppas på en vit jul! En snöfattig vinter ökar risken för allvarliga skador bland fotgängare, säger Henrik Ask, personskadechef på If.
Reflexer minskar olycksrisken drastiskt. Trots det har tre miljoner svenskar inte reflex på sig när de är ute och går i mörkret, enligt en undersökning med 1 500 personer i Sverige, Norge och Finland som Gallup har genomfört åt If.
Undersökningar visar att användning av reflexer i mörkret reducerar risken för att bli påkörd med 85 procent. Fotgängare med reflex upptäcks av bilförare på väsentligt mycket längre håll än personer som inte bär reflex. Med halvljus ökar synligheten på obelyst väg från 25-40 meter till 130-140 meter. Med helljus syns en person som bär reflex på mer än 400 meters håll.
Trots de stora fördelarna använder mer än var tredje svensk (32 procent) inte reflex när de är ute och går på vintern. Både i Norge och Finland är man betydligt bättre på att använda reflexer (78 respektive 80 procent använder reflexer enligt gallupundersökningen).
Reflexanvändning är ett enkelt och billigt sätt att skydda sig mot att bli påkörd.
Huvudskador och frakturer är de vanligaste skadorna på fotgängare och barn är särskilt utsatta för allvarliga skador, säger Henrik Ask.
Eftersom barn är särskilt utsatta är det extra viktigt att de har reflexerna placerade på rätt ställen.
Många fotgängarolyckor sker vid övergångsställen där det kommer bilar från båda håll. Därför bör barnen ha reflexer på både höger och vänster sida. Många barn har också reflexväst när de är ute i grupp. Det är bra, men ofta tänker man inte på att om barnet har ryggsäck på sig så försvinner många av fördelarna med västen eftersom reflexen på ryggen döljs, säger Henrik Ask.
Mer än tre av tio svenskar använder inte reflexer när de är ute och går i mörkret. I Norge och Finland använder åtta av tio reflexer.
Hälften av svenskarna/norrmännen/finländarna använder inte reflexer när de cyklar i mörkret.
Sexton procent av svenskarna använder inte någon form av skydd när de är ute och rör sig i mörkret. Sämst igen! Det är tre gånger fler än norrmännen och dubbelt så många som finländarna.
Undersökningen omfattar 1500 personer i Sverige, Norge och Finland.
Pressmeddelande från: If P&C Insurance
Artikeln publicerad: 061212