En långväga gäst från Kina, som har kommit med fartygens ballastvatten, sprider sig nu i Vänern. Det är Ullhandskrabban (Eriocheir sinensis) som blivit allt vanligare. Under hösten har denna långväga gäst fångats i nät utanför Lidköping. I Vänermuseets akvarier kan man nu beskåda flera exemplar av denna exotiska krabba.
En fullvuxen Ullhandskrabba kan bli upp till 95 mm och känns igen på den täta borstfilten på benen och de hårbeklädda framklorna. Ullhandskrabban började dyka upp i Sverige för ungefär 70 år sedan. Trots den rika förekomsten av vuxna krabbor har inga unga eller larver hittats i Sverige. Det är förunderligt då krabborna troligen sprids just som unga eller som larver i båtarnas ballastvatten från Asien. Tidigare har endast enstaka fynd rapporterats i Vänern, men under de senaste åren har krabban blivit allt vanligare.
Vi har märkt en stadig ökning av Ullhandskrabbor i våra fångster de senaste 3 åren säger fiskarna Christer Ström och Helen Lundberg. Förra året fick de närmare 300 krabbor i sina storryssjor i Kinneviken. Just nu finns krabban alltså att beskåda i Vänermuseets utställning Upptäcktsfärden.
Museets nya akvarier har väckt stor nyfikenhet. Många av våra besökare har uppskattat akvarierna i vår utställning och vi har förstått att många är besvikna över att den skulle plockas bort. Därför har vi nu valt att förlänga utställningen. Ullhandskrabban är en nyhet, det är inte många som vet att det finns krabbor i Vänern, säger Marcus Drotz, biolog på Vänermuseet.
Pressmeddelande från: Vänermuseet
Artikeln publicerad: 061125