Gun Lundgren, Sven Wejsfelt och fullmäktiges ordförande Marita Bengtsson i samspråk under 80-årsmiddagen
Foto: Gunilla Havden
Det blev ett rektigt kalas när Lidköpingssällskapet i Stockholm firade sin 80-åriga tillvaro i festvåningen Druidborgen på Söder på lördagen. Sällskapets ordförande Ulf Uebel kunde hälsa en stor skara medlemmar med rötterna i Lidköping välkomna till jubileumsfesten.
Hemstaden uppvaktade med gåva överlämnad av fullmäktiges ordförande Marita Bengtsson. Det var en klocka på en porslinstallrik, naturligtvis tillverkad på Rörstrand - celebrating 275 years -
"Från årtusende till årtusende- i Ur-tidens tecken" dekorerad med moderna och historiska symboler för tid.
Bröderna Djup-efterföljarna Systrarna Grund bjöd därefter på en timslång kavalkad med sång, musik och vackra dräkter. Och Villaprofilen Harry Ahlén hade svaret på frågan varför ett litet kvarterslag från Lockörn kunde växa sig så pass framgångsrikt att inget annat lag hållit sig kvar så länge i allsvenskan som just Villa/Lidköping. Intresse, engagemang och klokt ledarskap föreföll varit ledstjärna åren igenom.
Bland alla som var på plats under jubileet fanns också Sven Wesjfelt, som en gång i tiden lämnade Rörstrand som lovande keramikerämne men som hamnade i rollen som chefsdrejare hos Stig Lindberg på Gustavsberg. Sven är fortfarande aktiv sina 76 år till trots, och hade den här gången tillverkat porslinshjärtan som minnesgåvor till de tillresta gästerna från Lidköping, uppskattat så det förslog. Och så hade han som vanligt bidragit med en del originalalster ur sin produktion till det sedvanliga lotteriet.
Vår ordförande Ulf Uebel tackar fullmäktigeordföranden Marita Bengtsson för den fina Rörstrandspjäs uppvaktade med från hemstaden.
Foto: Gunilla Havden
Systrarna Grund står inte sina förebilder efter och uppträder med mjölkkrukor, tvättbrädor och bakgrejor (Bröderna Djups huvudattiraljer var ju liar och räfsor). Ann-Britt Albinsson, Ulla-Britt Gustafsson, Margareta Johansson och Maj Sundberg ingår i Systrarna Grund och de åtföljdes av De Brede Pojkarna Ulf Lindgren, Arne Sundberg samt Sven-Inge Anderberg, som även stod för det musikaliska tillsammans med Lennart Apell och Sven-Erik Lind.
Harry Ahléns illustrerade sin berättelse om Villa-sagan med unika inslag som den första klubb-tröjan, dåtida och nutida bandybollar samt inte minst raderna av skrifter som kommit ut om Villa genom tiderna. Bandyns barndom tog sig ibland lite märkliga uttryck. Underlaget var ofta sjöisar med ibland skral bärkraft och vid något tillfälle hade slutsignalen knappt ljudit förrän isen brast och spelarna måste snabbt rädda sig upp på land.
Nu går diskussionens vågor höga om inomhushall eller inte, men ska man tro på den utveckling som skett på andra håll så lär det nog inte dröja så många år innan en bandyhall finns även i Lidköping. Även om nu inte Marita Bengtsson såg någon omedelbar politisk öppning för frågan. Men politik är ju det möjligas konst, sägs det.
En jubileumsskrift såg också dagens ljus. Den har redigerats av Gunilla Havden, som också är en av de många medlemmar som bidragit med nedslag i främst uppväxttidens Lidköping. Två nya medlemmar kunde ordföranden Ulf Uebel också hälsa välkommen, nämligen Frank Brommé och Stig Lundström. Äldst på plan var annars Harry Conrad som trots att han f n vårdas på sjukhus smet i väg därifrån en stund för att delta i festligheterna.
Pressmeddelande från: Rolf Apelqvist
Artikeln publicerad: 061120