Den 18 november 1956 lämnade de första svenska FN-soldaterna Sverige för att ingå i FN-insatsen i Suez. På lördag, 50 år senare, samlas FN-veteranerna i Stockholm. Vid en jubileumsceremoni på Stockholms slott tilldelas de en minnesplakett för sina insatser.
På slottet sluts en cirkel. Den första FN-bataljonen avslutade sin tjänstgöring i Suez och Gaza med att vid hemkomsten till Sverige gå högvakt på Stockholms slott. 50 år efter avresan till Suez samlas de åter på slottet för en ceremoni i samband med högvaktsavlösningen. Minnesplaketten delas ut av Försvarsmaktens ställföreträdande insatschef, generalmajor Anders Lindström.
Bakgrund:
Sverige har sedan 1948 bidragit med obeväpnade observatörer till FN-insatser men den så kallade Suezbataljonen var den första svenska beväpnade FN-truppen. Det blev också starten på det som senare kom att kallas Utlandsstyrkan. Insatsen i Suez var också första gången som FN organiserade en beväpnad fredsstyrka. Idén att skicka en beväpnad FN-trupp till Suez kom från Kanadas dåvarande utrikesminister Lester B Pearson, en idé som understöddes av Dag Hammarskjöld, FN:s dåvarande generalsekretare.
Cirka 100 000 svenska män och kvinnor har under drygt 50 år tjänstgjort i Utlandsstyrkan i militära FN-insatser världen över, i sammanlagt 120 insatser i 60 länder.
Pressmeddelande från: Försvarsmakten
Artikeln publicerad: 061116