Pellets på frammarsch

Sveriges villaägare eldar med pellets som aldrig förr. I tider när el- och oljepris ligger på högre nivåer än någonsin tidigare är det många som uppmärksammar pellets som ett både billigt och miljövänligt alternativ. Det stora intresset gör också att det dyker upp nya alternativ på marknaden. Avtal med fast pris på ett eller två år är en nyhet som snabbt blivit populärt.

Nyligen steg siffran på antal villaägare som eldar med pellets till över 100 000. Under första halvåret i år köpte svenska hushåll 350 000 ton pellets vilket är en ökning med hela 72% jämfört med samma period förra året*.

I och med den exploderande efterfrågan på pellets förändras också marknaden. Nya aktörer kommer och nya erbjudanden utvecklas. Förra hösten drog Telge Energi, som sedan 1999 sålt el till hushåll i hela Sverige, igång sin pelletsförsäljning. Utifrån erfarenheterna från elmarknaden har Telge Energi tagit fram fasta avtal på pellets, vilket är helt nytt på marknaden. Kunderna betalar ett fast pris, inklusive frakt, under tolv till tjugofyra månader.

- Vi vet att det är viktigt för många villaägare att ha koll på sina hushållskostnader och kunna planera framåt. Därför har vi infört fasta avtal även på pellets vilket blivit mycket positivt mottaget. Hela 71% av de som hittills köpt pellets av oss har valt avtal med fast pris, säger Johan Öhnell, VD på Telge Energi.

Trots vissa prishöjningar under våren och sommaren 2006 är pellets som energi idag betydligt billigare än el och olja. Marknadspriset hösten 2006 ligger på ca 2 300 kr/ton*. Ett ton pellets ger i en modern pelletspanna ca 4 500 kWh, vilket ger en uppvärmningskostnad på ca 50 öre/kWh. Det kan jämföras med ett elpris som i dagsläget ligger på ca 1,10 kr/kWh inklusive skatter och olja som idag kostar ca 1,20 kr/kWh.

- I och med att det är så pass stora prisskillnader är det naturligtvis fler och fler som får upp ögonen för pellets. Många har tidigare varit lite osäkra på hur det går till med pellets och en del har uppfattat det som lite krångligt. Det börjar ändras nu och medvetenheten ökar. Statens konverteringsbidrag har också hjälpt till att öka intresset, fortsätter Johan Öhnell.

*Siffror från Pelletsindustrins Riksförbund (PiR).

FAKTA OM PELLETS

Vad är pellets?

En bränslepellet är enligt definition ett "kort cylindriskt stycke" avsett för eldning. Bränslepellets är framställt genom pressning av finfördelat torrt bränsle som framställs av restprodukter från skogsindustrin. Den pellets som Telge Energi säljer är tillverkad av såg- och kutterspån från svenska sågverk. Spånen har naturliga bindemedel och inga tillsatser förekommer.

Hur mycket pellets används i Sverige per år?

Villamarknaden förbrukade ca 500 000 ton 2005 fördelat på ca 80 000 villor. I snitt förbrukar alltså en villa ungefär 6 ton pellets per år. I Sverige finns ett 20-tal produktionsanläggningar med en kapacitet att tillverka 1,5 miljoner ton per år.

Vad behöver du för utrustning för att använda pellets?

För att kunna använda pellets måste man först investera i en anläggning. Det vanligaste är att fastigheter med oljeeldning byter ut oljebrännaren mot en pelletsbrännare och behåller pannan.

En pelletskamin, som man har t ex i vardagsrummet, är ett bra komplement för den som har direktverkande el och som täcker upp till 70% av värmebehovet.

En kombipanna för t ex pellets, el och ved som lätt kan byta energitillförsel i ett vattenburet värmesystem är det optimala.

Många investerar dessutom i ett stort förråd (6000 liter) där pellets förvaras och fylls på via slang från en speciell bulklastbil.

Vad kostar utrustningen?

Konvertering från oljebrännare till pelletsbrännare kostar ca 25 000. En bra pelletskamin kostar ca 50 000, dock krävs att skorsten finns i fastigheten. En kombipanna kostar mellan 75 000 och 120 000 kronor inklusive installation. De dyrare och modernare pelletspannorna är så gott som underhållsfria och vissa går att övervaka via internet. Det finns även möjlighet att söka statliga konverteringsbidrag vid konvertering till pelletsvärme. Bidrag beviljas endast vid konvertering från olja eller direktverkande el till pelletsvärme. Information och ansökningsblanketter finns att hämta på www.boverket.se

Hur förvarar man vanligtvis pellets i villan?

Varje anläggning kräver någon form av förråd och en matningsanordning. De vanligaste är att villaägaren börjar med ett mindre förråd som fylls veckovis med pellets från säckar på 16 kg. Säckarna kommer pallvis och är inplastade. Det gör att de kan förvaras under tak i ett enkelt utomhusförråd. För att slippa påfyllning varje vecka måste villaägaren skaffa ett stort välanpassat förråd på minst 6 000 liter för att kunna ta emot bulkleveranser, d v s inblåsning av pellets direkt i förrådet från en bulklastbil. Pelletspriset för bulkleveranser är dessutom något billigare så finns det utrymme i fastigheten för ett stort förråd så är det en bra investering.

Allmänna Nyhetstips
Artikeln publicerad: 061021