Etableringen av de nya trafiksäkerhetskamerorna går enligt plan. Detta innebär 500 av de totalt 700 kamerorna är på plats på några av våra mest olycksdrabbade vägar. Av dessa har 290 kameror hittills aktiverats och börjat leverera bilder till Kiruna.
Nya mätningar visar att på de sträckor där kameror monterats har medelhastigheten sjunkit med mer än 10 procent och i genomsnitt är det endast 3-4 procent av trafiken som kör över polisens toleransgräns. Detta jämfört med motsvarande typ av vägar utan kameror.
- Trafikforskningen världen över visar att en tio procentig medelhastighetssänkning ger cirka 40 procent färre dödsfall på den aktuella vägen. Vilket naturligtvis är målet med verksamheten - färre döda och svårt skadade i trafiken, säger rikspolischef Stefan Strömberg.
- Dessa resultat är bättre än de resultatberäkningar som låg till grund för vårt beslut att satsa på nya kameror. Vilket gör oss mycket nöjda, fortsätter han.
Hittills är 73 sträckor om totalt 130 mil väg hastighetssäkrade med hjälp av kameror.
- Tillsammans med polisen har vi byggt ett av de modernaste systemen med trafiksäkerhetskameror. Systemet fullt utbyggt beräknas rädda mellan 20-30 människoliv per år och är i nivå med verkningsfulla åtgärder som till exempel vägar med mitträcken. Vår strävan är att systemet ska hjälpa trafikanterna att hålla hastigheterna - inte att bli bötfällda, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.
Till och med 30 september har drygt 6000 ärenden i form av hastighetsöverträdelser kommit in till Kiruna och av dessa har cirka 2000 hunnit bli laga kraft vunna domar.
Män kör betydligt fortare än kvinnor. Statistiken från trafiksäkerhetskamerorna visar att 73 procent av fortkörarna är män och 27 procent är kvinnor. De flesta fortkörarna, män som kvinnor, är mellan 41-50 år. På eftermiddagen mellan klockan 14-17, när de flesta är på väg hem från arbetet, inträffar de flesta hastighetsöverträdelserna.
Pressmeddelande från: Rikspolisstyrelsen
Artikeln publicerad: 061016