|
Alla nya kameraskåp innehåller en kamera som styrs från Polisens utredningsenhet i Kiruna. Hittills har cirka 60 sträckor monterats i landet, av dessa har 39 tagits i bruk. Anledningen till att kamerorna inte tas i bruk omedelbart är att det krävs omfattande dokumentation och tester för en hög rättssäkerhet. Ingen bilförare ska behöva bli felaktigt misstänkt för fortkörning.
Att förmå trafiken att hålla rätt hastighet är en av Polisens viktigaste uppgifter för att öka trafiksäkerheten, säger Christer Löfgren, samordnare för trafiksäkerhetskamerorna i Västra Götaland, Polisen.
Trafiksäkerhetskamerorna är ett värdefullt verktyg i det arbetet. Kamerorna ökar säkerheten på utsatta vägar och gör att Polisen kan koncentrera sina insatser till andra vägar samt arbeta med andra trafikfrågor.
Syftet med trafiksäkerhetskamerorna är att sänka hastigheten och rädda liv - inte att bötfälla så många som möjligt. Vi vet att kamerorna sänker hastigheten och drömmen vore att ingen skulle behöva åka fast, säger Marianne Nyberg, stf regionchef för Vägverket Region Väst.
I år ska 700 kameror på 102 vägsträckor monteras, de beräknas rädda 20-30 liv per år.