Arne Hellberg från Lidköping har sedan slutet på 1980 jobbat med träsnideri främst då genom att bearbeta utväxter på träd s.k. vril eller som man på västgötska säger "vres". Sin första vril fick Arne av en snickare, många skålar och andra föremål har skapats av Arne under årens lopp.
Som plåtslagare hade Arne arbetat i 42 år och har hantverket i sina händer. Han berättar att han format plåten på många av bygdens kyrktorn bl.a. Hangelösa, Saleby, Kinne-Kleva m.fl.
När arbetet upphörde behövde Arne något att "sätta i händerna". Att bearbeta en vril ger en stor tillfredställelse och inget vril är den andra lik. Varje vril har en unik historia, från det att man hittar den på ett träd, när bearbetningen börjar och till slut det färdiga resultatet.
Arne berättar att vrilen skall bearbetas innan den torkar, urgröpningen måste ske jämt för att undvika sprickbildning. Att bibehålla fukten är också en viktig faktor i hanteringen. När vrilen är urgröpt, slipad och putsad oljas den in av varm kallpressad linolja.
I december 2005 fick Arne en utmaning hans vän Kjell från Kinnekulle, hade hittat den största vril han sett. Med vrilen på traktorskopan levererade Kjell den till Arne i Lidköping. Nu började det stora arbetet med att gröpa ur vrilen, först användes motorsåg därefter lufthammare och en mängd olika knivar och stämjärn. Under nästa ett helt år jobbade Arne med vrilen nu kan han kan nu stolt luta sig tillbaka och betrakta sin skapelse. De besökare som kommer till höstmässan på Kinnekulle den 7 - 8 oktober 2006 har möjlighet att se Arnes fantastiska vril. För 20:e året genomförs Kinnekulles höstdagar med ett mycket blandat program under både lördagen och söndagen.
Foto: Freddie Wendin
Text: Lena Brodin
Artikeln publicerad: 060925