Regionfullmäktige beslutade i maj 2000 att inrätta ett årligt stipendium för handikappidrott i Västra Götaland. Stipendiesumman uppgår till 100 000 kr och syftet är att synliggöra handikappidrotten som en möjlighet att skapa ett innehållsrikt liv.
Stipendiet delas ut till aktiva idrottsutövare med funktionshinder, enskilda eller lag. Syftet är att uppmärksamma personer som gjort utmärkta prestationer och som kan utgöra en förebild som stimulerar till idrottsutövning.
Stipendierna kommer att delas ut vid regionfullmäktiges möte den 24 oktober.
Följande personer och föreningar har tilldelats stipendium:
Kenneth Sohlberg, Lidköping, aktiv utövare på nationell/internationell nivå. Kenneth tävlar i friidrott, höjdhopp, längd och stafett och tilldelas 35 000 kr.
Motivering: Kenneth satsar stort på sin idrott. Var med och tog guld i stafett vid VM i Australien 2005. Individuellt tagit bl a silver i höjd vid Svenska Handikappidrottsspelen. Kenneth är mycket god förebild för de yngre.
Göteborgs Rullstolsbasketklubb (GRBK) är utövare på regional/nationell nivå och tilldelas 35 000 kr.
Motivering: Laget har utökat sina aktiva från 8 till 16 personer de senaste sju åren. Laget är mixat av kvinnor och män, några är juniorer. Rullstolsbasket är en dyr sport där rullstolen ingår som ett redskap i idrotten. Idrotten kräver specialrullstolar som spelarna själva får betala.
Inês Lopes, tränare för Göteborgs Rullstolsbasketklubb (GRBK) tilldelas 15 000 kr.
Motivering: Inês är en stor inspiratör för laget. Ines är också förbundskapten för rullstolbasketlandslaget. Hon arbetar för att få bredd i rullstolsbasket med barn- och ungdomsverksamhet.
Lars-Eric Wallengren, Hålanda ledare och tränare, tilldelas 15 000 kr.
Lars-Eric är elittränare i rullstol, barn- och ungdomstränare och friidrottstränare
Motivering: Lars-Eric började i IK-Drivringen och fortsatte sedan i Västergötlands Handikappidrottsförbund där han nu är ordförande. Lars-Eric har fört fram distriktet till ett stort distrikt med ett 50-tal föreningar. Han deltar i utbildningar och går in i grupper. Lars-Eric har förmågan att skapa ett bra klimat i VHIF.
24 ansökningar kom in varav 20 ansökningar avsåg aktiva idrottsutövare, enskilda eller lag/föreningar. 4 ansökningar avsåg ledare/tränare.
Vid bedömning och framtagandet av förslag till stipendiater har samråd skett med representanter för brukarna och handikappidrottsrörelsen.
Vid bedömningen har följande vägts in. Personerna är folkbokförda och verksamma i Västra Götaland. I syfte att visa bredden inom handikappidrotten har en spridning över olika grenar både bland årets stipendiater och mellan stipendieåren utgjort en grund i uttagningen av stipendiater. Vidare har en geografisk spridning och könsfördelning eftersträvats.
För aktiva idrottsutövare skall stipendiet ge möjlighet till utveckling i respektive gren, t ex kunna delta i tävlingar, träningssamlingar under bästa tänkbara ledning och konkurrens, vara ett stöd till resor och uppehälle samt inköp av material. Stipendiet skall kunna delas ut till aktiva idrottsutövare som tävlar på regional, nationell eller internationell nivå.
Om förutsättningar finns skall vid samma tillfälle utses dels en stipendiat som tävlar på nationell/internationell nivå, dels en stipendiat med lovande utvecklingspotential som tävlar på regional nivå.
Stipendiet delas ut till ledare och tränare. Syftet är att stimulera och ge goda förebilder av ledare och tränare som värnar om god etik och ger lika förutsättningar för såväl flickor som pojkar, kvinnor och män. Ledare och tränare kan genom stipendiet ges möjlighet till att utveckla ledarskap, inhämta kunskap om funktionshinder och dess handikappande konsekvenser samt anpassad teknik för den specifika grenen.
Pressmeddelande från: Västra Götalandsregionen
Artikeln publicerad: 060912