Erik R. Lindström
Anteckningar från ett skogsbryn
Örnbo viltfakta
Ramsbergsförfattaren Erik R. Lindström känner naturen utan och innan. Han har gedigna studier bakom sig. Disputerade gjorde han 1982. Lär känna rödräven, var titeln på debutverket, som kom för snart 20 år sen. Årets bok är den tionde i ordningen. Här blandas dikter, berättelser och kåserande artiklar.
I de renodlade berättelserna hämtar han motiv från bergslagsbygden. I Klubba lake, den mest träffsäkra, kastar han ljuset nästan ett sekel bakåt i tiden. Det klassamhälle som då existerade framträder idag mera sofistikerat. I Blindgångare stannar han bl a upp vid språkets föränderlighet och begrepps snabba uttåg. Talesätt som "hugga i sten" och "föll som en fura" är bara två exempel. Satiren Monolog över en rosenmås, beskriver ett av tidens fenomen, då fågelentusiaster reser land och rike kring för att ibland bara få se en skymt av en sällsam (felnavigerad) art. Vad Lindström nog vill säga är att naturen redan i sig är ett under.
I sina ofta fotografiskt illustrerade och inströdda dikter, som här från Visbys horisont, kan det låta:
"Skator i björktoppens klenaste grenar:
med näbbarna vända mot vinden,
och stjärtarna lyfta till roder
gungar som fartyg i sjögång."
Avgjort bäst är Erik R. Lindström som debattör och folkupplysare. Stycket Svenskhet vänder ut och in på det begreppet. Och i Naturligt skriver han: "Nutidens varelser är avkomlingar till dem som lyckades bäst bland gårdagens individer. Men det som var en framgångsrik anpassning då behöver vara speciellt lyckat idag, om förändringarna går snabbt."
Lindström beskriver också hur de skickligaste fackmännen i dag inte är garanterade framgång: "Man har ofta mer att vinna på att sätta käppar i hjulet för andra än de på att producera något positivt själv." En sannerligen dyster utsaga!
Erik R. Lindström är just i dessa beska funderingar en positiv ny litterär bekantskap.