Veckans miljöruta - Farligt avfall - farligare än många tror

Vart tionde hushåll i Sverige lämnar inte in sitt farliga avfall till kommunens insamlingsställen. Det medför att mellan 5000 - 10 000 ton farligt avfall årligen inte kan omhändertas på rätt sätt. I detta är inte allt det farliga avfall som hamnar i avloppet medräknat.

Farligt avfall kan exempelvis vara målarfärg, lacker, oljor, batterier, lösningsmedel, medel mot ogräsbekämpning samt mobiltelefoner, elektriska eller batteridrivna leksaker.

Gemensamt för dem alla är att de innehåller kemiska ämnen som kan vara giftiga, cancerframkallande, fosterskadande eller allmänt hälsofarliga. Dessutom kan ämnen med miljöfarliga egenskaper orsaka skador i miljön lång tid framöver. Om det blandas med vanligt hushållsavfall kan det få en rad negativa effekter. Tungmetaller och långlivade organiska ämnen förorenar hushållsavfallet, vilket försvårar och fördyrar den fortsatta återvinningsprocessen eller i sämsta fall stoppar den helt.

Farligt avfall kan inte spolas bort, varför det heller inte får kastas i avloppet. Om såsker finns de miljöfarliga ämnena kvar i kretsloppet. Det ansamlas bl.a i fisk som vi sedan äter.

Det utgör en risk både för människor och miljön. Ett av Sveriges nationella miljömål är att skapa en giftfri miljö, vilket förutsätter sortering och insamling av allt farligt avfall. I detta arbete är alla människors insatser oerhört viktiga.

Vad du gör spelar faktiskt roll! - farligt avfall hör inte hemma i kretsloppet.

Läs mer på:

www.avfallsverige.se
www.rvf.se
www.gotenevatten.se

Miljö- och byggeneheten
Artikeln publicerad: 060831