|
«« Till ettan «« Till Rist arkiv Klonat kåseri
Sedan forskarna för första gången försökt klona en levande mänsklig cell är det på tiden att även kåserivärlden ger sig in på samma område. De omnämnda forskarna lyckades dock bara åstadkomma en celldelning 16 gånger och det ska väl inte vara så svårt att slå på kåseriplanet. För här både vi delar celler och klonar på en och samma gång, aktuellt ska det va´!
Och här kommer till begrundande hela 17 identiska kloningar från tidigare kåserier i Hällekiskuriren av signaturen RIST. Håll till godo!
För människor som i likhet med mig formulerar sig med ord, är skrivkramp inte så där jättekäckt precis. Men det finns ju tack och lov hjälpmedel.(v 07 2001)
En vacker dag brakade naturligtvis allt samman, precis som för det en gång så stolta svenska EM-laget i fotboll. Inget fungerade. Jag ringde supporten och pratade med många trevliga unga män och kvinnor. (v 26 2000)
En liten bit av allt det här har med SJ att göra. Från att ha varit hela svenska folkets järnväg har SJ omvandlats till att bli ett antal nya bolag med diffus framtid. (v 01 2001)
Det är inte särskilt lätt att behålla fattningen i en sådan här situation. Hur ska vi förhålla oss? Hur ska vi planera? Ska vi knyta åt om portmonnän? Vilken vägledning ska vi ge våra barn, de som i väldigt många fall vet mycket mer om världen än vi lite äldre. (v 39 2001)
Som världen idag ser ut byggs det bara högre och högre murar mellan olika uppfattningar och det är svårt för alternativa tankar att smussla sig in i fundamentalisternas fort. Att tankarna skulle kunna få fara fritt omkring och mötas med sakliga argument tycks inte längre gälla. (v 42 2001)
Vad kan förklaringen vara? Att i den nya ekonomins tidevarv veckodagarna förlorat sin betydelse, kanske. Människor kan numera arbeta vilken tid på dygnet som helst. Och var som helst i många fall bara det finns en dator till hands. Om det så är fredag eller måndag spelar mindre roll. (v 35 2000)
Vore det inte bättre att föra upp ämnet städning på skolschemat en gång för alla. Och ta till alla pedagogiska knep för att liksom mata in det här med städning i ryggmärgen. Med lite sockersöt medicin som skapar ett mantra av "håll snyggt" och då menar jag inte pojkskvätt alltför långt från toalettstolen. (v 53 2000)
Jag undrar just förresten vad ett slottsspöke kan värderas till och vilka kriterier man går efter när det gäller att sätta ett pris på något så diffust som ett spöke? (v 45 2000)
Kan det ha något med pengar att göra? Jo, jag tror nog det har med pengar att göra. Och det där bakomliggande syftet måste jag nog börja grubbla över riktigt ordentligt. (v 14 2001)
Likadant är det med dessa otaliga vandringssägner som florerar och som folklivsforskarna lätt förtjänar sitt uppehälle på genom att skriva tjocka böcker i ämnet. (v 29 2000)
Att böckerna finns där på hyllorna har naturligtvis sin förklaring. Jag har läst en recension eller hört någon uttala sig i positiva ordalag om en bok. Varefter den inhandlats.(v 13 2001)
Det är inte mycket som rubbar en västgöte. Så om månen trillar ner, kungen dör eller Vänern svämmar över sina bräddar kommer strax en dräpande kommentar till händelsen. Västgötaklimax brukar det kallas eftersom kommentaren kanske inte direkt anspelar på händelsen i fråga så som den skulle gjort i en annan landsända. (v 42 2000)
Diskussionen fortsatte med att vi bytte svärord en stund och försökte hitta de allra snällaste varianterna. "Skråen", drog jag till med. För det var det mest mjuka jag kunde komma på. "Skråen" är ett yttryck jag kunde härleda till barndomens härjningar i Blombergstrakten. (v 49 2000)
Och storstadsljud kan väl vara tämligen behagliga, de också. En plingande spårvagn i Göteborg, dunket från en feskebåt eller klockorna i Rådhustornet i Lidköping. (v 32 2000)
Ja, sedan är det bara att spåna vidare. Som vanligt bjuder jag in läsekretsen att komma med idéer om hur det här projektet skulle kunna utvecklas. (v 09 2001)
Bakom varje framgångsrik man står en kvinna. Har det sagts. Ibland sant, ibland önsketänkande. (v 28 2000)
Men ska det här samhället kunna förändras från grunden och få tillbaka något av sin forna glans måste det nog till ett rejält systemskifte. Och det behöver inte betyda ett politiskt systemskifte. Utan mer ett mentalt. Och det skulle jag personligen vilja se genomfört snarast. (v 50 2000)
Pust. Det här var jobbigare än jag trodde från början. Och hur jobbigt kommer då inte forskarna att ha det i sina fortsatta kloningsbestyr. Ty ett utvecklat mänskligt foster har ju hunnit delas åtskilliga hundra miljoner gånger innan det fullbordats. Och än så länge har man alltså bara nått delningsstadium 16. Men alla barn i början.
RIST
PS. Maila gärna dina synpunkter på mina kåserier - övriga hittar du i "Ristat av Rist".
Skicka till ramky@telia.com DS.
|