Statens folkhälsoinstitut har till regeringen överlämnat ett förslag till handlingsprogram för att motverka spelberoende och minska de skadliga effekterna av överdrivet spelande.
Spelbolagen föreslås få ett ökat ansvar för information om spelandets risker. Bättre kontroll av åldersgränser för spelautomater liksom förbättrade möjligheter till vård och behandling av spelberoende är andra åtgärder.
Förslaget ska ses mot bakgrund av att spelandet i Sverige har ökat med 10 miljarder kronor eller cirka 50 procent under de senaste tio åren. Ökningen har varit störst när det gäller snabba spel, som till exempel spelautomater. Omkring 100 000 personer är problemspelare och minst 25 000 lider av spelberoende. Ungdomar och socialt utsatta människor är överrepresenterade bland dem med allvarliga spelproblem.
Det krävs kraftfulla och långsiktiga insatser för att motverka spelberoende. För att genomföra programmet behövs på sikt 40-50 miljoner kronor per år. De föreslagna insatserna ligger i nivå med vad andra länders satsar på åtgärder mot spelberoendet.
- Det finns ett samband mellan spelandets omfattning och risken för att utveckla spelberoende. Det är därför rimligt att spelbranschen tar ett ökat ansvar för information om spelandets skador och att insatser mot spelberoende finansieras av överskottet från spel, menar Gunnar Ågren, generaldirektör på Statens folkhälsoinstitut.
Förslaget till handlingsprogram innehåller åtgärder som:
- Förebyggande insatser för att öka den allmänna medvetenheten om spelandets risker och skadeverkningar.
- Krav på spelbolagen att information om spelets risker skall ingå i deras marknadsföring och att de skall utbilda sina återförsäljare i spelansvar.
- Barn och ungdomar skall skyddas genom bättre kontroll av åldersgränser på spelautomater.
- Minskad tillgänglighet till värdeautomaterna genom tekniska åtgärder.
- Förbättrade möjligheter till vård och behandling av spelberoende.
- Kunskapscentra i Stockholm, Göteborg och Malmö.
- Forskningsinsatser om problemets omfattning och om spelandets roll i samhället.
Dessutom föreslås förbättrade insatser för att motverka illegalt spel och internationella överenskommelser för att möta konkurrensen från utländska internetbolag. Man bör också överväga att minska antalet värdeautomater, eller göra dem tillgängliga under en begränsad tid på dygnet.
Pressmeddelande från Statens Folkhälsoinstitut