Det finns åtskilligt att förbättra på den konkurrensutsatta elmarknaden, konstaterar Konsumentverket i en rapport till regeringen. Underbemannade kundtjänster, stora efterdebiteringar och problem vid byten av elleverantör är sådant som konsumenterna fått stå ut med alltför länge. Till det kommer svårigheten att få överblick över priserna på marknaden.
När en nödvändighetstjänst som el bjuds ut på en konkurrensutsatt marknad måste företagen lära av sina kunder och deras problem. Men fortfarande tycks det vara få av elleverantörerna som har en kompetent, välbemannad, kundtjänst som fångar upp problem och ger god service. Sker inte förbättringar måste lagstiftning om detta övervägas, anser Konsumentverket.
För att fler aktivt ska välja elbolag och avtal behövs det opartisk information. Verket vill ta fram regler för jämförpriser på el som inkluderar allt. Det är nödvändigt för konkurrensen. Elbolagen för sin del måste visa omsorg om alla grupper och inte bara rikta in sig på storförbrukare. Även lägenhetsinnehavare bör få information årligen om de avtal som är möjliga att teckna. Då skulle fler ha undvikit de dyra tillsvidarepriser, som gällt länge, anser verket.
Konkurrensutsättningen har inte inneburit någon nämnvärd modernisering av de tjänster som erbjuds. Fortfarande gäller preliminärdebitering, med alla dess problem. Skyhöga efterdebiteringar som går år tillbaka är sorgliga exempel. Månadsvisa avläsningar är att föredra, men i väntan på det behövs hårdare tag mot efterdebiteringar långt tillbaka i tiden, anser Konsumentverket.
- Elmätarna måste läsas av minst en gång per år. Här vill jag se en preskriptionsregel som har ett klart samband med mätperioden. Krav som är äldre än ett år skulle då preskriberas, säger Karin Lindell, Konsumentverkets generaldirektör.
Elmarknaden präglas av obalans till konsumenternas nackdel. Det krävs tid och kraft att vara aktiv, och det är svårt att få överblick. Dessutom är räkningarna ofta svåra att förstå. De måste bli tydligare, anser Konsumentverket.
Konkurrensverket och Energimyndigheten har bistått verket med faktaunderlag och synpunkter, men slutsatserna är Konsumentverkets egna.
Pressmeddelande från Konsumentverket