Information om Hällekis Kuriren, kontakt, tips mm Lokala länkar som kan vara av intresse Info om Kinnekulle med omnejd, turist info mm Länkar till sidor som kan vara bra att känna till Länkar till lite av varje HK:s egen sökmotor, sök i alla sidor som HK har publicerat
  ««  Till ettan    ««  Till Ronson arkiv  

Inkomstbringande övervakning

"Att bli trakasserad är alltid påfrestande. Att bli trakasserad av myndigheter är ännu mer påfrestande. Att bli trakasserad av myndigheter som har med miljö och hälsa att göra är numera inte bara kostsamt, det är ett rent helvete för man känner sig rättslös"! Så lät det för ett par veckor sedan då miljö- och hälsoskyddskontorets representanter från Skövde Kommun hälsade på vid Jutagårdens ridanläggning i Skultorp med anledning av att där arrangerades ponnytävlingar och följaktligen hade ett stort antal hästtransportsläp på plats. Ett par helger tidigare hade grannanläggningen Grevagården haft samma besök.

Vad gör då dessa representanter på en ridanläggning undrar någon? Kollar de möjligen att vatten och avlopp fungerar? Kanske att gödselstacken inte släpper ut föroreningar i grundvattnet, eller att hästarna har tillräckligt stora boxar. Nej minsann, de kontrollerar alla hästtransporter som kommit dit med tävlingsponnyer. Är transportfordonen i det skick som lagen påbjuder ur djurhållningssynpunkt? Man går helt enkelt igenom trailern och kollar ett antal punkter som t.ex. om det finns strö på golvet, om det finns anordningar för att snabbt lossa en häst vid eventuell olycka, ventilation, höjd, övrigt utrymme för hästen o.s.v. Man kollar också att skylten "Hästtransport" har rätt storlek och färg plus en del annat. Det måste också finnas en loggbok där man skall bokföra körtider och rastningstilllfällen m.m. För att uttrycka sig som ungdomarna brukar göra; att skriva vad man vill i loggboken, hur svårt är det eller….? Det beskriver ganska tydligt vilket värde boken har för den som av någon anledning inte har rent mjöl i påsen. Men den skall finnas. Idioti, eller om man vill uttrycka sig mildare; byråkrati d.v.s. en typisk skrivbordsprodukt.

Är övertygad om att tjejerna ser till att ponnyn inte far illa vid något tillfälle
Det som gör att många uttalar sig som jag beskrev tidigare är inte irritation över kontrollen i sig. Visst ställer de flesta upp på att man ser till att hästarna har det bra vid transporter. Det man i första hand retar sig på är att det ett par veckor efter kontrollen dimper ner en faktura på 580 kronor! Har man otur kan kontrollen genomföras vecka efter vecka. Ena helgen i Skövde, nästa i Lidköping och helgen därefter i Skara. Alltså ingen kommer undan bara för att man kontrollerats en vecka tidigare.Tre tävlingshelger kan alltså kosta 3 x 580:- i kontrollavgifter.

"Bra" säger vissa, "det behövs sannerligen att man ser till att djuren har det bra". Håller med om att man skall se till att djuren har det bra, men vad jag har sett under mina år i branchen så inte åker föräldrar runt med sina ungdomar och deras ögonsten på ett för hästen skadligt eller ens obehagligt sätt. Det skulle aldrig falla dom in vill jag påstå. Nä, det verkar mest vara spel för galleriet det där med kontrollen på dessa fordon. En alldeles fabriksny trailer fick exempelvis vid senaste kontrollen påbackning bl.a. för att skyltningen inte överensstämde med vad som gällde enligt kontrollanternas uppgifter. Skylten "djurtransport" hade inte riktigt de rätta måtten. Även färgen var aningen avvikande. Man riktigt såg hur hästen for illa av denna försumlighet!

Lättare att komma åt den lille

Vissa hade - och kommer även i framtiden att ha – sina hästar stående i trailern på enbart gummimattan. Detta för att många hästar är vana att ha det så och står säkrare på det underlaget. Mittåt, detta är förbjudet säger föreskrifterna! Hästarna måste ha strö på golvet. Annars pinkar dom inte, och då mår de naturligtvis inte bra, basta! Utgående EU-direktiv månne? Som tur är har inte hästarna hört det där för de pinkar ändå, tack och lov.

Betydligt svårare verkar det vara att komma åt de verkliga bovarna i branchen. De som transportera djur i dagar utan att de varken har mat eller vatten. Där behöver man satsa resurserna istället. Men det är naturligtvis inte lika inkomstbringande, och framförallt betydligt knepigare. Så det gäller nog att ställa in sig på att det är den "lille lättåtkomlige" som får betala. Helgarbete ger ju dessutom lite extra i plånboken.

Besk kritik javisst, men jag tror ändå det är dags att reagera. Några kallade kontrollerna för trakasserier, jag vill inte sträcka mig riktigt så långt, men lite avigt känns det faktiskt. Inte minst den ekonomiska delen. Oavsett vad avgiften kallas så är 580 kronor en väl tilltagen summa för att under tio minuter fylla i ett kontrollformulär. Vi får väl hoppas att man på något sätt kan samarbeta även på den här fronten. För inte skall väl en familj som kör runt sin tävlande tjej eller kille behöva punga ut med den här s.k. kontrollavgiften gång på gång om de har otur? Jämför man med vad det kostar att kontrollbesiktiga en hästransport hos Svensk Bilprovning en gång per år så är ju det här en avgift som verkar oskäligt hög, nästan tre gånger så dyrt. Men det är klart, det handlar om miljö, den görs av kommunala tjänstemän och dessutom på helgen, flera faktorer som var för sig borgar för att det får lov att kosta.

Hoppas detta inlägg i debatten får våra miljö- och hälsoskyddsenheter att tänka till. I alla fall vad gäller avgiften. Annars är det risk att de även i fortsättningen kommer att betraktas som trakasserande, inte som det hjälpande och beskyddande organ som borde vara deras huvudsakliga uppdrag.

Ronson
ronny.carlsson2@telia.com

««  Tillbaka till förra sidan