|
«« Till ettan «« Till Rist arkiv Seniorer på surfbrädan
Landets seniorer har ställt sig på surfbrädan igen, för tredje året nu. Det är inte så vattenstänkt som det låter utan handlar förstås om den numera traditionella satsningen att låta lite äldre människor pröva på hur det känns att sätta sig framför en datorskärm, logga in och ge sig ut på internets surfvågor.
De här surfvågorna kan föra både väldigt långt bort och väldigt nära. I fjol var det 30.000 nyfikna seniorer som sökte sig till biblioteken för att under några timmar bli så djärva att de våga sig på att ta tag i musen, upptäcka hur pekaren fungerade och sedan klicka på de olika länkarna som utgör avstamp i den här typen av äventyr. Ty äventyr är det. Visserligen kan det pilla lite i extra i maggropen till en början men inte dröjer det länge innan man är djärv nog att pröva på vart nästa länk tar vägen, och nästa och nästa och nästa.
Jag har haft förmånen att få vara handledare vid samtliga tre SeniorSurf-dagar och kan idag konstatera att det här ämnesområdet snart kommer att konkurrera starkt med andra senioraktiviteter som boule, dagsresor med buss, eftermiddagsdanser och vad allt som nu brukar stå på seniorföreningarnas program.
Till i år hade också tagits fram en trevligt upplagd och informativ tidning med namnet "Tidningen SeniorSurf". I tidningen berättas lättsamt om hur datorer fungerar, vad olika program kan användas till, hur epost fungerar, hur man bär sig åt för att chatta och betala sina räkningar och allt annat som hänger ihop med datorer och modem.
Visst kan det väl vara lite krångligt vid första anblicken av en dator men visst liknar bildskären en tv-ruta och visst ser tangentbordet ut som det gjorde på de gamla skrivmaskinernas tid. Och musen liknar oftast en mus och rör sig också som en sådan, fast redskapet ju i de här sammanhangen har en helt annan funktion än att locka fram katternas jaktinstinkt.
Av någon anledning kom jag själv ganska tidigt i kontakt med datorer eftersom mitt arbete krävde sådana verktyg. Nog var det lite traggligt till en början, inte minst när det började likna programmering. Basic hette ett program jag till och med gick kurs i men jag märkte snart att de betydligt yngre kurskamraterna fattade vad det handlade om väldigt mycket snabbare än jag själv gjorde. Och ännu, 20 år senare, kan jag bara göra väldigt enkel programmering i det här språket medan jag antar att kamraterna avancerat hela skalan upp till perl, cc+, visual basic och allt vad det heter.
Men surfa på nätet är jag tämligen bra på, liksom att ta emot och skriva epost. Och det klarar man sig långt med rent praktiskt. Lite kruxigt tycker jag nog det kan vara att ladda hem nya versioner av de olika program jag vant mig vid att använda. För att inte tala om de olika slags skydd som numera finns mot virusangrepp. Eftersom det finns så många alternativ att välja på bland programmen. Och eftersom virusskydden måste kommenderas att uträtta vad de ska.
Men annars är det inte särskilt svårt och efter några kvällar framför datorn tror jag de nyvunna surfvännerna också känner sig mogna för allt vildare turer på nätet. Där det finns miljontals ämnen att välja mellan, bra information likaväl som dålig och nya vänner vart man än vänder sig.
En länk härifrån Hällekiskuriren leder t ex till ett särskilt kontaktforum för seniorer, där man inte bara träffar nya vänner utan också kan diskuterar med dem som råkar vara inne på sajten för tillfället om ämnen som ligger seniorer nära. För att få råd om livets futiliteter t ex.
Och det fina i kråksången är att man inte behöver äga en egen dator eftersom biblioteken oftast tillhandahåller gratis surftid inte bara för seniorer utan för alla åldrar. Lite köande kan det förstås bli men även goda tips surfarna emellan i avvaktan på att en av apparaterna ska bli tillgänglig.
När man sedan är lite mer fullfjädrad och lärt sig de nya begreppen är det inte svårt att skaffa beslutsunderlag inför den dag då den egna datorn ska inhandlas, kanske en begagnadmodell och inte så förfärligt snabb som vissa apparater. Men så är det väl med bilkörning och bilinköp också. Man tar det lite försikigt och i etapper så brukar det oftast gå vägen.
RIST
PS. Maila gärna dina synpunkter på mina kåserier - övriga hittar du i "Ristat av Rist".
Skicka till ramky@telia.com DS.
|