Aranäs borgruin
I Årnäs finns resterna av Aranäs, en borg som brändes sedan ägaren halshuggits i Stockholm 1306. Inte långt därifrån, vid sjökanten, låg senare ett stort glasbruk. Härifrån kan man vandra längs sjökanten på den stig man använde, då man drog skutorna från eller till öppet vatten.
Biskopsborgen i Husaby
Nära kyrkan finns resterna av den borg, som uppfördes omkring 1480 av biskopen i Skara. Ruinerna av borgen, som avsiktligt förstördes i en brand, restaurerades på 1960-talet.
Falkängen
Från hela landet kommer de konstnärer och hantverkare, som funnit inspiration i Falkängens gamla hus. Här är du välkommen att i gammal bruksmiljö se och köpa konsthantverk och vackra bruksföremål. En kaffestuga inbjuder till skön paus, och vill du stanna längre, har STF inrett några lägenheter till ett trivsamt vandrarhem.
Flyhovs hällristningar
Hällristningarna upptäcktes av några vallpojkar 1889. Här finns omkring 400 figurer. Märkligast av dem är Yxguden. Fick han sedermera namnet Tor?
Grottor i strandkanten
Under istiden formade havet grottor i den då högt belägna strandkanten. Två av dem hittar du i den mäktiga lövskogen i Råbäck. Den ena, Apostlagrottan, med tolv stenpallar, är inte mycket mer än en avsats i berget. Något djupare är Mörkeklevs grotta med sitt lilla källsprång. Detta var enligt sägnen ingången till jättarna Helles och Kisas bostad inne i berget. En trång farstu, kan man tycka, men gott vatten hade de.
Hellekis säteri
Säteriet lockar många turister med sin vackra slottspark fylld av exotiska trädslag, rosenträdgård och en av Sveriges största perennodlingar. Efter en rundvandring smakar det kanske gott med kaffe under vinrankorna i orangeriet hos Vin och Pimpinella. I "Butiken på landet" säljer man kvalitetskläder.
Husaby
Namnet Husaby är fyllt med historia. Vid S:t Sigfrids källa i närheten av kyrkan döptes år 1008 Olof Skötkonung och blev därmed Sveriges förste, kristne konung.
Kyrkan med sitt märkliga trippeltorn från 1000-talet är Sveriges första biskopskyrka. Gå in i den och njut av de vackra takmålningarna och de medeltida föremålen.
Under 1996 påbörjades intressanta utgrävningar vid Husaby kyrka. Enligt planerna skulle här att uppföras en besökspaviljong, "Porten till Kinnekulle" men det blev lagt på is. Svenska kyrkan firande "Tusen år som kristet land", år 2000, tusentals besökare deltog.
Hällekis
Hällekis är ett gammalt brukssamhälle vid Vänern. I dag mest besökt för Falkängen och dess hantverkare och kulturevenemang. Här i Hällekis hittar du en gästhamn för fritidsbåtar, båtramp, pub, livsmedel och vandrarhem (Falkängen).
Hönsäters slott
Hönsäter är ett av de stora godsen på Kinnekulle med vacker mangårdsbyggnad och storslagen park att promenera i.
Kinnekullegården
Denna restaurang är ett naturligt rastställe för den hungrige, som samtidigt kan njuta av en magnifik utsikt över slätten vid bergets fot.
Kinnekulle Camping ***
I mycket naturskön omgivning vid Kinnekulles nordvästra strand, ligger denna välskötta campingplats. Vackra solnedgångar över Läckö och att Kinnekulle vandringsled passerar alldeles intill är ytterligare skäl att stanna till här. Butik och bad finns inom området. Och som pricken över i kan du varje morgon köpa nybakt bröd.
Kinnekulle Ring
Kinnekulle Ring är en av landets mest berömda motorbanor för racing, rallycross och go-kart. Vissa tider kan du hyra en go-kart och bevisa att skillnaden mellan dig och legendariske Fangio är närmast marginell.
Källby hallar
Två mäktiga runstenar reser sig på ömse sidor om den gamla vägen alldeles norr om väg 44. Den ena är hednisk och visar dansaren Kaur, den andra höggs på kristen tid.
Lasse i bergets grotta
Runt sekelskiftet bodde i mer än 25 år originalet Lars "Lasse i Berget" Eriksson och hans Inga i en sandstensgrotta strax väster om Husaby. Han ansåg att närheten till naturen var viktigare än hög boendestandard. Den restaurerade bostaden är en mycket speciell sevärdhet.
Martorpsfallet
Fallet är inte imponerande stort men är ändå en stor naturupplevelse, även om vattnet kan sina en torr sommar.
Munkängarna
Munkängarna ägdes fram till 1400-talet av Vadstena kloster. Därav namnet. Följ någon av gångstigarna och du kan se exemplar av nästan alla Sveriges vilda lövträdarter. Vårfloran är överväldigade med bl.a. gulsippa, lundviol och nunneört. Under försommaren blommar guckuskon och den starkt doftande ramslöken. Här finns också öppna lövängar, idealiska för avkoppling, lek eller picknick. Glöm inte att titta på det lilla lusthuset, som en kung en gång skänkte en av våra mest firade skådespelerskor.
Råbäck
Råbäcks hamn och Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri är populära utflyktsmål. Ibland under sommaren är stenhuggeriet i drift och du kan se och höra hur kalkstenen förädlas till olika produkter, från byggnadsmaterial till prydnads- och nyttoföremål.
Sigrid Storråda
Vikingaskeppet Sigrid Storråda är världens största seglande vikingaskepp, och är Vänerns senaste attraktion. Hemmahamnen är Blomberg vid den barnvänliga badplatsen nedanför Blombergs gård. När hon är i hamn kan du gå ombord, följa med på en tur och vara viking för en dag. Efteråt kan du i butiken köpa vikingasouvenirer alltifrån korkskruvar till en utförlig bok om den märkliga historien bakom detta vackra skepp.
Utsikt från Högkullen
För dig som uppskattar vida vyer ökade man 1892 på Kinnekulles 306 meter höga topp med ett utsiktstorn av trä, byggt i den tidens romantiska byggnadsstil. Här uppifrån ser du i klart väder åtminstone 50 kilometer bort över land och sjö! Nedanför tornet berättar namn, inristade på olika stenar, att många kungligheter besökt platsen. Strax intill tornet vittnar ett monument om att en dimmig natt 1944 flög här ett flygplan med norska frihetskämpar rakt in i berget.
Ädelfisk i stenbrott
Ända fram till slutet av 70-talet bröts kalk och tillverkades cement i Hällekis. Det stora kalkbrottet har förvandlats till en liten sjö med inplanterad ädelfisk. Med fiskekort på fickan kan du pröva din fiskelycka.
Österplana hed och vall
Denna kalkhed, vars vegetation starkt påminner om den på Ölands alvar, är en av Kinnekulles många, särpräglade naturtyper. Här finner du Kung Karls spira, backsippa och den sällsynta kalknarven. Österplana hed och vall är ett naturreservat, som i öster begränsas av en 20 meter hög brant av röd kalksten. I detta område finner du ett par mindre, men anslående vattenfall, Prästfallet, allra vackrast är nog Bratteforsfallet på våren när vattnet störtar utför klevkanten.
Texten till viss del hämtad ur turistbroschyren "Läckö Kinnekullebygden"