Kinnekullebanan - Järnvägar

Med Kinnekullebanan kommer ni smidigt till Kinnekulles vackra natur med moderna rälsbussar. Ni kan stiga av vid stationerna Forshem, Hällekis, Råbäck, Blomberg, Trolmen och Källby. På varje plats har ni nära till Kinnekulles olika sevärdheter. Tåget går enligt tidtabell med flera turer dagligen i bägge riktningarna, banan sträcker sig från Hallsberg till Herrljunga, och sen är det lätt att komma vidare till Stockholm- eller Göteborgs hållet.


Blombergs stn

Järnvägstrafiken idag är blott en spillra av vad det var förr. I början av förra seklet startades flera småjärnvägar i Kinnekulleområdet, men de köptes senare upp av VGJ Västergötland - Göteborgs Järnväg som sen 1948 förstatligades.


Forshems stn

Här följer en kort tillbakablick:

KiLJ Kinnekulle - Lidköpings Järnväg

En 29 km lång smalspårig järnväg som sträckte sig från Lidköping via Hällekis till Forshem, den öppnades 1897-1898. Tillsammans med MKJ Mariestad - Kinnekulle Järnväg fick man en förbindelse mellan Lidköping och Mariestad. KiLJ förstatligades 1948 och byggdes om till normalspår 1954.


Gössäters stn

SKVJ Skara-Kinnekulle-Venerns Järnväg

Den 28 januari 1884 bildades Skara Kinnekulle Vänerns JV AB, linjen sträckte sig från Skara över Lundsbrunn med ändstation i Gössäter, senare byggdes en förlängning till Hönsäters hamn mest för godstrafik, men det förekom även viss persontrafik till och från Falkängen i Hällekis. De drivande krafterna för att få en järnväg till Kinnekulle var Lars Wilhelm Kylberg tillsammans med brukspatron Fredrik Sköldebrand och kaptenen Sigge Flach. Men det fodrades mycket arbete innan man kom igång med byggandet av järnvägslinjen, och det fanns ett ihållande motstånd mot detta.


Götene stn

Våren 1887 började arbete med att anlägga järnvägsbanken, 15 december samma år kunde linjen öppnas. Ändstationen Gössäter som förut bara bestått av några få torpstugor. började att växa ut. Mark köptes in till anläggandet av stationsområdet, och det byggdes stationshus, personalbostäder, lokstall, ekonomibyggnader, banvaktsstugor m.m, Gössäter blev även SKVJ:s huvudstation.

Så småningom växte det fram ett litet stationssamhälle med ett järnvägshotell och affärer. Den åkande personalen och trafikchefen, bodde i Gössäter. Från hållplatsen Kinnemalma utgick en 2,1 km lång smalspårig järnväg till kalkbrott vid Haggården. Längs med banan fanns även stationerna Lundsbrunn, med hälsobrunn och badanstalt, samt Götene som utvecklades till en betydande handelsplats. År 1904 köptes linjen upp av VGJ. Stickspåret till Hönsäters hamn lades ned 1954 i samband med breddning till normalspår av järnvägen mellan Lidköping och Forshem. Den 24 augusti 1970 lades all trafik ner på banan mellan Götene och Forshem.


Hällekis stn

MKJ Mariestad-Kinnekulle Järnväg

År 1909 köptes linjen upp av VGJ, det fanns en mängd stationer och hållplatser på vägen från Forshem till Mariestad, Österäng, Äskekärrs hållplats från vilken det utgick en lång smalspårig järnväg mot nuvarande E20, Lugnås för att nämna några som är i bruk än idag.


Råbäck stn

VGJ Västergötland - Göteborgs Järnväg

Detta kom att bli den stora järnvägsjätten, som med åren köpte upp alla de små banorna. Smalspårig järnväg, 129 km lång mellan Göteborg till Skara som öppnades år 1900, med en sidolinje till Tumleberg-Håkantorp på 12 km. Man köpte år 1904 in SKVJ Skara-Kinnekulle-Vänerns Järnväg, som var 30 km, 1909 var det åter dags för ett inköp, denna gången MKJ Mariestad-Kinnekulle Järnväg. på 27 km. Linjen Mariestad-Gårdsjö, 39 km, öppnades 1910 och 1917 sidolinjen Torved-Gullspång, 20 km. VGJ förstatligades 1948.

Detta var lite kortfattad historisk information om järnvägarna i Kinnekulleområdet, har ni mer intressanta fakta om detta som kan infogas på denna sidan så tar jag tacksamt emot det via epost.