Hällekis

Brukssamhälle vid foten av Kinnekulle med ca 800 invånare. Den första bebyggelsen i samhället låg strax norr om Hönsäters Herrgård och grupperades kring Hönsäters alunbruk.

Kasern runt 1910 - då ett av de äldsta bostadshusen i samhället, låg där Hällesäter ligger idag. Byggnaden revs på 1930-talet, det fanns 16 rum i huset, en familj bodde i varje rum.

Detta bruk anlades 1767 och var nog den äldsta bruksanläggningen i Kinnekulle området, dess blomstringstid var under 1800-talet med ett 100-tal anställda. Av den tidens bebyggelse finns i dag endast kvar ett par boninghus och en smedja. Bruksbyggnaderna revs 1873, och arbetarna har tagit anställning vid Hönsäters kalkgruva.


Traditionsenligt 1:a maj firande
med Hällekis musikkår

När Hellekis cementfabrik startades 1891-92 i Hönsäter koncentrerades en ny bebyggelse runt post- och järnvägsstationen, som kom till 1897, då tillkom även namnet på det relativt unga samhället Hällekis. Denna namnändring från Hönsäter till Hällekis fick ske för att inte det skulle blandas ihop med det Dalsländska Högsäter, namnet togs från det närbelägna godset Hellekis. Åtta av de äldsta husen för arbetarna bildade bruksgatan Falkängen, den genuina bruksmiljön har bibehållits och här finns nu ett slöjdcentrum.


Cementfabriken runt 1910


Cementfabriken 1978

Hällekis samhälle har utvecklats i takt med cementfabrikens ombyggnader och utveckling. I början av 1950-talet byggdes fabriken om och järnvägen fick normalspår. Cementindustrin i samhället lades ned 1979, ersättningsindustri blev Rockwool (Paroc), de flesta arbetarna på Cementa följde med över till den nya industrin.


Fd. järnvägsstation och post

I dag är Hällekis mest besökt för Falkängen och dess hantverkare och kulturevenemang. Här i samhället hittar du en gästhamn för fritidsbåtar, båtramp, pub, livsmedel och vandrarhem (Falkängen).