Forshem

Trälämningar med ålderdomlig ornamentik, en slags övergångs skrift från runskrift till kristen stil har påträffats på platsen, så troligt är att en stavkyrka stod på samma plats där den nuvarande kyrkan står.

Så det har troligen funnits en kyrka i Forshem sedan 1000-talet eller kanske ännu tidigare. Exakt när kyrkan av sten byggdes är inte fastställt, men man vet att den existerade på 1100-talet och var då församlingskyrka.

Koret revs dock redan på 1200-talet och ersattes med ett nytt med ribbvalv på konsul kolonetter, troligen inspirerade av domkyrkan i Skara eller från den gotiska klosterkyrkan i Varnhem.

Kyrkan är unik för det är den enda gravkyrkan i Norden, den blev ordenskyrka på 1200-talet för den heliga gravens orden i Jerusalem. Pilgrimer vallfärdade hit på den tiden då Islam förhindrade vallfärder till Jerusalem. En stor sarkofag eller gravkista uppfördes som symbol för Kristi grav och tjänade som altare. Donator var troligen ägaren till Aranäs borg vilken gjort en pilgrimsresa till Jerusalem.

Kyrkan har varit föremål för ombyggnad flera gånger, 1765 på midsommarafton invigdes de tillbyggda korsarmarna, materialet till dom sägs enligt sägnen vara hämtat från det numera försvunna Forsholms Slott, men några bevis för att detta skall vara sant finns inte - ännu.

På kyrkans södra sida finns Sankt Martin och Sankt Nikolaus avbildade, de var pilgrimernas och kyrkans skyddspatroner. Kyrkans invignings text är: Denna kyrka är invigd till vår herre Jesus Kristus och den heliga Gravens ära.

Hela det gotiska alfabetet finns inhuggit i kyrkan. Stenrelieferna på kyrkan är väldigt unika och några liknande finns bara i Skara domkyrka, men det kanske inte är så konstigt eftersom de i Forshem var inhuggna av Skaramästaren Scarensis. Ingen av relieferna sitter på sin ursprungliga plats utan är ditflyttade.


En av kyrkans stenreliefer

För övrigt finns där ett stort triumfkors från 1300-talet, en del av en medeltida mässhake, två brudbänkar samt värdefulla silverskatter. De rika valvmålningarna togs ram vid restaureringen 1912 och härleds till början av 1600-talet, troligen utförda av Gullich Gullichsson som tillhörde den äldre Läckö-skolan.

I Västergötland är 8 kloster fast förankrade i traditionen, det forna Forshems kloster var ett av dessa. OSB.Cist-nunnor; 1308-1360-talet; deras abbedissa Elena Gislaedottor nämndes 1357 30/7. År 1300 erhöll OSB.Cist-nunnorna från Gudhem Aaranäs Borg / Forshem, och enl.osäker uppg. "flydde abbedissan från Gudhem till det gamla kungaslottet vid Vänern" detta år.

År 2000 återinvigdes Forshems kyrka, och den har även rönt stor uppmärksamhet i och med Jag Guillous böcker om Tempelriddaren Arn Magnusson från Arnäs, då en del av handlingen utspelar sig just i Forshem.


Återinvigning av kyrkan

Strax öster om kyrkan delade sig vägen från Mariestad i en gren mot Skara och en mot Kinnekulle - Lidköping, denna vägkorsning blev allt sedan 1600-talet en centralpunkt för byn och för traktens samfärdsel. Här låg som sig bör Korsgården som under flera hundra år var skjutsstation och gästgivaregård. Gästgiveriet finns kvar än idag liksom prästgården byggd 1776.

  Läs mer: Stenrelieferna på Forshems kyrka

  Läs mer: Forshems kyrka

  Läs mer: Forshems Gästgiveri