Fiske

I Stenbrottet i Hällekis finns det regnbåge och röding, men där fodras det fiskekort. Man löser ett kort som berättigar till att ta upp tre fiskar, kort kan köpas i Hällekis Närköp, Kinnekulle Turistbyrå, Kinnekulle Camping, Konsum i Hällekis och Medelplanagården.

Vänern - Sveriges största insjö och trea i Europa efter Ladoga och Onega. Massvis med vatten - och ändå ser vi bara det översta, som det brukar heta...

Det är ändå under den 5650 kvadratkilometer stora ytan möjligheterna öppnas för den som fallit för livets verkliga mening - fiske. Det finns inte mindre än 34 - eller möjligen 35 (finns det mal i Vänern?) - olika arter som försöker locka till hugg. De vanligaste sportfiskearterna i Vänern är: Rovfiskar: Abborre, Gädda, Gös, Sik, Lake, Lax, Ål, Öring. Vitfiskar: Björkna, Braxen, Färna, Gärs, Id, Mört, Sutare.

Hela den norra kommungränsen slutar i Vänerns böljor med allt vad det innebär för den fiskeintresserade. För den som har tillgång till båt öppnas förstås en mängd alternativ. Exempelvis det ständigt förbättrade fisket efter öring och lax tack vare de rikliga utsättningarna på senare år (det senaste decenniet har nästan tre miljoner lax- och öringsmolt satts ut i sjön).

Rekordet för spöfångad lax i Vänern är på 11,7 kilo. Fisket i Vänern är fritt, med undantag av privata tomter och marker.