Bossgården

Sätesgård sedan 1400-talet. B omnämns redan 1478 och stavas då Bozgarden och upptas som ett frälse hemman.

En sägen säger att en jarl skulle ha haft ett säte eller en borg i nuvarande Medelplana kyrkby, men skänkt marken till kyrktomt och prästgård och sedan flyttat till sin egen gård några hundra meter längre norr ut. Några säkra bevis för detta finns inte, men då det vid "Treningsstenarna" strax utanför Medelplana finns en ansenlig mängd forngravar och åtskilliga fynd gjorts där, så ligger det nog lite sanning i sägnen.

Samma släkt som ägt Råbäck och Hellekis har också ägt Bossgården. Ett unikt oxstall finns på gården, förmodligen det enda kvarvarande i Västergötland, det rymde mellan 10 och 15 oxar.

På backen väster om Medelplana kyrka, "råbacken" finns en rad gravhögar. Invid torpet Lumbers hög finns det stora brandfäckar på ca 1 ½ meter i diameter, de ligger i en rad ganska nära varandra på grusåsen. Dom är ej undersökta men är troligen eldstäder från gammal bebyggelse.

På Bossgården har funnits en krigargrav från 300-talet, den innehöll bl.a. järnvapen, ett ihopböjt svärd, spjut och sköldbuckla. Fynden ses på Västergötlands museum.