email: hallekiskuriren@spray.se                                        Vecka 23 - 1999

Sammanslagning av kommuner

Moderaterna i Götene har lagt fram en motion till kommunfullmäktige i Götene om en sammanslagning av Götene och Lidköpings kommuner.

Man vill ha till en utredning för att utröna vilka fördelar en sammanslagning skulle ha för de bägge kommunerna.

Driftsmässigt kan det vara svårt för två så pass små kommuner att gå ihop, moderaterna tror nu att bägge kommunerna skulle tjäna på att gå samman, men säger samtidigt att detta inte har något att göra med Lidköpings mycket goda ekonomi, Lidköpings kommun blev landets rikaste då man sålde sina Gullspångsaktier i fjol.

Man kunde få in mer skattepengar och skulle nog spara åtskilliga kronor på bl.a. administrativa kostnader. En större kommun skulle bli betydligt starkare och framför allt så måste Götene försöka att göra något så att de yngre stannar kvar och inte som nu flyttar ifrån kommunen.

Det kan tyckas konstigt att ett sådant förslag framkommit då tendensen i Sverige har varit att kommuner istället slår sig isär till mindre enheter.

Frågan är bara om kommun invånarna i Götene är för en sammanslagning, och om detta skulle bli aktuellt så måste det nog till en folkomröstning för att få igenom en sammanslagning av Götene och Lidköpings kommuner.

I Lidköping säger man sig vara öppen för alla förslag men tror inte att en sammanslagning blir aktuell, och tror heller inte att Götene kommuns invånare är positivt inställda till det. Man tycker att redan nu så arbetas det mycket över kommun gränserna och samarbetet fungerar bra som det är.

Kanske skulle vi på Kinnekulle göra tvärt om och motionera om en delning istället och återinföra vår gamla Kinnekulle kommun, det är ju trots allt Kinnekulle som lockar folk till bygden.

 

Hällekis Kuriren, en av få (om inte den enda) Skaraborgska nyhetsförmedlaren på Nätet

   Arkiv
   Dagens nyheter
   Gästboken
   Insändaren
   Köp & Sälj
   Ristat av Rist
   Väderprognos

Garbos okända dotter?

Stig Tomtlund från Götene har letat i olika offentliga register för att finna vem som var Greta Garbos biologiske far. Detta har han försökt att fastställa då enligt rykten fadern skulle ha härstammat från Kinnekulle.

I sitt letande har han funnit att den förmodade fadern varit bofast i en Stockholmsförort och hans namn finns även på en gravsten på förortens kyrkogård.

Den 17 juni skall Greta Garbos stoft gravsättas på Skogskyrjogården i Stockholm, men detta motsätter sig en kvinna som Tomtlund stött på i sitt sökande i registren, hon hävdar att hon är bröstarvinge och en okänd dotter till Greta Garbo. Kvinnan säger sig nu genomgå en DNA test för att detta.

Hon säger sig ha minnen från barndomen när Greta Garbo besökte det fosterhem som hon placerades i som liten, och vid dessa besök av Garbo i fosterhemmet så skulle hon ha antytt att hon var barnets mamma.

Inom ett par veckor säger sig kvinnan ha svar på DNA analysen som då enligt henne skall bevisa att hon är den rättmätiga arvingen och dotter till den berömda filmstjärnan.


Musik på Bruket

Vädrets makter stod inte på festivalarrangörernas sida då Musik på Bruket anordnades i Falkängen i Hällekis i lördags. Tidigare år har man som oftast haft ett strålande sommar väder under Pingst helgen då alla tidigare tillställningar förekommit, nu hängde dock regnmolnen tunga över Kinnekulle när Hällekis musikkår och Lidköpings stadsmusikkår marscherade ner för Falkängsgatan efter att ha startat vid Hälleäter, i spetsen gick Lidköpings stadsmusikkårs drillflickor.

Uppmarsch i Falkängen Och trots att det såg dåligt ut med besökare i Falkängen timmen innan festivalen skulle starta så hade det samlats en tapper skara när uppmarschen inleddes årets Musik på Bruket.

Efter att ha marscherat fram till scenen så höll de båda musikkårerna en konsert, detta var för övrigt första gången som dom spelade tillsammans vilket uppskattades och gav mersmak bland kårmedlemmarna. Konserten avslutades med att drillflickorna framförde ett drillnummer till marschen Under blågul fana.

Fiskedammen Under hela dagen förekom det också en del kringaktiviteter så som: fiskdam, bollkastning, lotterier, chokladhjul och kaffe servering. Senare på eftermiddagen spelade Artillerisextetten från Göteborg och efter dom så var det Peoria Jazz band som framförde flera medryckande gladjazznummer.

Skararockarna äntrade sen scenen och framförde ett uppskattat dansnummer med några av landets bästa dansare.

Regnet satte sen stopp för vidare utomhusaktiviteter och man fick flytta in i Lyran som är namnet på den lokal som ligger bredvid scenen. Skara storband spelade swingmusik för den kvarvarande publiken som hade minskat så mycket till antalet att dom fick plats inne i Lyran.

Choklad hjulet med obligatoriske Christer Blyh som föreståndare. Kvällen avslutades sen med dans på lövad loge inne i Lyran då regnet inte tillät någon dans utomhus.

Besökarantalet vid festivalen var ca 300 personer så det var något färre än tidigare år, men det kan nog förklaras av det dåliga vädret och att festivalen inte hölls på Pingst helgen då flera är lediga och ute och reser. Man får hoppas på bättre väder och fler besökare till nästa år.

Festivalen gick annars enligt planerna så både arrangörer och besökare känner sig nog nöjda.


Skadegörelse vid fiskesjön

Vid den fiskesjö som finns i Cementas gamla stenbrott i Hällekis har sportfiskeklubben på orten nyss renoverat det vindskydd som finns på platsen. Medlemmarna i klubben hade för några veckor sedan en arbetsdag vid sjön och lade då ny tjärpapp på vindskydds taket.

Vindskyddet vid sjön i stenbrottet Nu har några roat sig med att kasta stora stenar från klevkanten som förstört såväl tjärpapp som takets råspont då stenarna gått rakt igenom taket.

Man tycker att det känns meningslöst att försöka ordna för gästernas trivsel när sådana här saker inträffar, det har offrats många timmar av klubbmedlemmarna och en del pengar för att göra iordning runt sjön för fiskegästernas trivsel.

Man kan sen undra varför man inte passade på att forsla bort de fulla och även spruckna sopsäckar som står bredvid vindskyddet när man ändå var uppe och upptäckte skadegörelsen. Det skulle nog öka trivseln ännu mer hos de besökande om det inte låg en massa skräp runt och omkring sjön och vid vindskyddet.

Ingen trafikräkning i Forshem

Invånarna i Forshem vill sänka hastigheten genom samhället från 50 kilometer i timmen till 30 kilometer.

Tekniskanämnden i Götene har hos vägverket i Mariestad gjort en begäran om en trafikräkning på länsväg 2714 i Forshem.

Men på vägverket svarar man att då man gjorde en mätning 1996 så finner man inte någon anledning att på nytt göra en sådan då man bedömer att trafikflödet inte påtagligt ökat sen senaste mätningen.


Fjolårets väder

Det diskuteras ofta hur vädret var i fjol, och man brukar inte komma ihåg detta så bra. Här är ett diagram på förra årets temperaturer uppmätta i Hällekis under juni månad. Man får hoppas sommaren blir bättre i år men än så länge så ser det inte så lovande ut. Väderspåmannen från Tyskland som totalt missade förra årets prognos för den svenska sommarenTemperaturkurvor för 1998 p.g.a. ett datorfel (påstod han i alla fall) har i år förutspått att det under andra hälften av juli och i augusti skall bli väldigt fint väder i södra delen av Sverige med temperaturer över dom normala. Man får väl hoppas att han har rätt i år.

Röd kurva=Högsta uppmätta tempen under dygnet
Grön kurva=Medeltempen under dygnet
Blå kurva=Lägsta uppmätta tempen under dygnet


     V3-URL